Най-големите икономики в Европа се съгласиха с 21% глобален данък

Според тях сделка може да бъде постигната през лятото

Най-големите икономики в Европа се съгласиха с 21% глобален данък

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Най-големите икономики в Европейския съюз - германската и френската - подкрепиха американското предложение за 21% минимален корпоративен данък за мултинационалните компании. Финансовите министри на Франция и Германия - Бруно Льо Мер и Олаф Шолц - обявиха това в съвместно интервю за Die Zeit и Le Figaro.

Ако администрацията на Байдън предложи 21% ставка за данъка и има консенсус, това ще бъде напълно приемливо за нас“, посочи Льо Мер.

„Важно е да се споразумеем за ставката, а разговорите в следващите седмици ще я определят“, коментира Шолц.

Американският президент Джо Байдън предложи глобален минимален корпоративен данък от 21% за борба със стратегиите на големите компании за укриване на данъци. Системата следва да гарантира, че поне 100-те най-големи компании в света ще плащат повече на местата, на които реално правят бизнес.

Въпреки че предложението на администрацията получи подкрепа от различни краища на света, след като години наред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се опитваше да постигне сделка за това, точният размер на ставката се очаква да бъде препъни камък за споразумението.

Франция също така е притеснена дали предложението къде най-големите компании ще плащат данъци реално ще обхване всички дигитални гиганти.

„До лятото може да постигнем тази историческа сделка“, заяви Льо Мер, добавяйки, че докато тя не е сключена, Франция ще задържи настоящите си данъци върху дигиталните гиганти.

Шолц също изрази оптимизъм, че сделката може да бъде постигната през летните месеци.

Това ще промени света, защото данъчната конкуренция е пагубна за всички“, допълни Шолц.

Коментари: 0