Най-големият венецуелски щат има остър недостиг на вода и електроенергия

Токът в Сулия ще се спира за по осем часа всеки ден

Най-големият венецуелски щат има остър недостиг на вода и електроенергия

Снимка: Pixabay

Жителите на най-големия венецуелски щат Сулия изпитват остър недостиг на храна и електроенергия. В столицата Маракайбо местните изключват хладилниците си като предпазна мярка срещу токови удари, а мнозина си купуват храна, която ще изядат на същия ден. 

Системното спиране на тока в щата Сулия прави истински нещастни венецуелците, които вече пета година живеят в условия на икономическа криза, довела до недохранване, хиперинфлация и масова емиграция. Причината за рухването на някога процъфтяващата социалистическа икономика на държавата членка на ОПЕК, е спада на цените на петрола през 2014 г. 

Щатът Сулия исторически е сърцето на венецуелската енергийна индустрия и цели десетилетия бе известен с огромните си петролни залежи. От март обаче той потъва в тъмнина за няколко часа всеки ден, а неговите 3,7 милиона жители остават без електричество понякога в продължение на 24 часа.

В миналото жителите на Сулия смятаха, че живеят във "венецуелския Тексас" - богат на петрол и с гордо различаваща се от останалата част на страната идентичност. Работещите в петролната индустрия можеха често да бъдат забелязани как карат нови автомобили и летят с частни самолети до холандския карибски остров Кюрасао, където залагат спечеленото в притежаваните от тях казина.

Прочут някога с продължаващите си цяла нощ партита, Маракайбо днес често е в мрак заради спиранията на тока. 

Шестте електроцентрали в Сулия, които са собственост на държавата, разполагат с достатъчно петрол за производството на електричество, но липсата на поддръжка и резервни части води до чести сривове, заради които инсталациите работят само с 20% от капацитета си, твърди Анхел Навас, президент на националната Федерация на работещите в електроенергетиката. 

Министърът на електроенергетиката Луис Мота заяви миналия месец, че токът в Сулия ще се спира за по осем часа всеки ден, докато властите разработят план за "стабилизация". Той не разкри повече подробности, а министерството на информацията и регионалното правителство на щата Сулия не отговориха на молбата за коментар.

Спиранията на тока нанасят поражения върху бизнеса в Сулия. Щатът произвеждаше 70% от млякото и месото във Венецуела. Без електричество за доене на кравите и за съхраняване на месото обаче, производството в щата намаля почти наполовина, съобщава венецуелската Национална федерация на фермерите. 

Делът на Сулия от общото производство на петрол във Венецуела също спадна през последните десет години от 38 на 25%, сочат данните на държавната петролна компания.

Вторият по големина венецуелски град Маракайбо се е превърнал в призрак, заяви ръководителят на местна бизнес организация Фъргюс Уелш и посочи, че тя е намалила работното време заради липсата на електричество. "Преди време бизнесът тук процъфтяваше", казва Уелш. 

Малкият бизнес също е засегнат. В индустриален парк в покрайнините на Маракайбо 80% от действащите там 1000 компании страдат от спиранията на тока, посочва друго дружество, развиващо дейност в Сулия.
Коментари: 0