Най-голямата частна колекция уиски се продава на търг

Любителите ще могат да наддават за над 9 000 вида уиски

Най-голямата частна колекция уиски се продава на търг

Снимка: Pixabay

1820 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

С общо 9000 бутилки и над 2000 миниатюри, Pat’s Whisky Collection е най-голямата частна колекция от уиски в света, пускана някога за продажба на търг. Домакин на събитието е Whisky Auctioneer, пише Forbes.

За да прегледате колекцията и да подадете оферта, ще трябва да се регистрирате на Auctioneer Whisky до 5 октомври. За тези, които нямат възможността да участват сега, ще има и други възможности като домакините на събитието казват, че периодично ще се предлагат допълнителни бутилки до юни 2021 г.

Историята на Pat’s Whisky Collection стартира преди 15 години, когато собственикът ѝ започва като ентусиаст, но с многобройните си пътувания и откривайки скритите места на Шотландия и Ирландия, превръща страстта си в мисия.

Винаги съм се борил срещу уиски снобизма и съм искал да създам колекция за пиене и наслада с отговорност. Доброто уиски може да бъде открито буквално навсякъде и на всяка цена, в което се крие неговата красота“, каза собственикът, известен просто като Пат.

Някои от най-ценните бутилки в колекцията са редки издания от малки дестилерии като Duncan Taylor, както и серии с ограничено издание като The Macallan.

Предлагат се и редки японски видове, като Karuizawa, Yamazaki и Hanyu, както и тайванското уиски Kavalan.  

 Цялата колекция има приблизителна цена на от около 5 млн. долара, но фокусът при стартирането на проекта никога не е бил върху уискита с високи цени. Стойността на колекцията е в нейната пълнота, с много от най-хвалените серии, от някои от най-добрите дестилерии в света, каза Иен Макклун, основателят на Whisky Auctioneer.

В колекцията освен лимитирани бутилки на цени, колкото жилищен имот, могат да бъдат намерени и бутилки на достъпни цени, при които наддаването започва от едва $15.

Подкрепи Economic.bg