Възстановяването на заетостта в САЩ се забави рязко

Темпът през септември е двойно по-слаб спрямо август, показват официалните данни

Възстановяването на заетостта в САЩ се забави рязко

Снимка: БТА

444 ~ 2 мин. четене

Ръстът на работните места в САЩ през септември се е забавил повече от очакваното, показва последният месечен доклад на Министерството на труда. Анализаторите изтъкват като причина увеличаващите се случи на Covid-19 в страната, намаляващата държавна финансова подкрепа за заетостта и бизнеса –фактори, които оставят много хора без работа.

Това е последният месечен доклад преди местните избори в САЩ на 3 ноември и той показва, че работните места, с изключение на земеделския сектор, са се увеличили с 661 000, което обаче е далеч от нарастването с 1.489 млн. работни места през август. Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че през септември са били създадени 850 000 работни места.

Ръстът на заетостта достигна връх през юни, когато ведомостите на заплатите скочиха с рекордните 4.781 милиона.

Безработицата е спаднала до 7.9% през септември от 8.4% през август. Въпреки че процентът е далеч от регистрираните 14.7% през април, според Reuters причината за сравнително ниския дял на безработните е грешката, която правят много хора – да се записват като „заети, но отсъстващи от работа“.

Числата от петък със сигурност ще се използват в политическата битка между Тръмп и Байдън за президентския пост.

Републиканският кандидат вероятно ще рекламира петия пореден месец с растяща заетост и по-ниския процент на безработица, а демократът – забавянето на темпа на нарастване на новите работни места за сметка на повече освободени.

„Възстановяването продължава, но отчасти с по-ниски темпове, защото правителственият стимул е намалял значително“, каза Сунг Уон Сон, професор по финанси и икономика в университета „Лойола Меримаунт“ в Лос Анджелис. „Виждаме повече съкращения и фалити и докато следващото правителство не влезе с по-голяма подкрепа, не бих се изненадал да видя нов спад в заетостта към края на годината.“

Оценките за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие достигат 32%, което обръща историческия темп на свиване от 31.4% в периода април-юни. Оценките за растеж за четвъртото тримесечие са намалени до около 2.5%..

Новите случаи на коронавирус нарастват, като през есента се очаква бум, което може да доведе до налагане на някои ограничения върху бизнеса в сектора на услугите. Политическата несигурност се увеличава и може да надхвърли изборите и да накара бизнеса да бъде предпазлив при наемането.

Няколко месеца след възобновяването на операциите търсенето остава слабо, особено в сектора на услугите, което кара някои предприятия да затворят за постоянно или да съкратят повече работници.

Walt Disney Co. заяви тази седмица, че ще съкрати приблизително 28 000 служители в своите тематични паркове. American Airlines и United Airlines, два от най-големите американски превозвача, заявиха, че в четвъртък започват съкращения на над 32 000 работници, ако правителството не помогне.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg