Tesla не знае какво е криза и пак изненадва Уолстрийт

Компанията обяви колко коли е доставила през третото тримесечие

Tesla не знае какво е криза и пак изненадва Уолстрийт

Снимка: Unsplash

952 ~ 2 мин. четене

Tesla е произвела 145 036 и е доставила 139 300 електрически автомобила през третото тримесечие на тази година, с което надхвърли предварителните очаквания на анализаторите. Данните за доставките дават приблизителна представа за продажбите.

Средната прогноза на Уолстрийт беше за 137 000 доставени коли за тримесечието. Отговорите в анкетата на FactSet варираха от 123 000 до 147 000, уточнява CNBC.

Акциите на Tesla поевтиняха с близо 5% в ранната търговия в петък, което е по-скоро изненадваща реакция на добрите показатели. Тя обаче може да е продиктувана масовия пазарен спад днес, дошъл вследствие на новината, че американският президент Доналд Тръмп е заразен с COVID-19.

Tesla стартира 2020 г. със заявката, че очаква да достави най-малко 500 000 електрически автомобила през годината и досега не е променила тази си прогноза. През второто тримесечие компанията достави 90 650 електромобила. Произведените обаче бяха по-малко – 87 048, от които най-много бяха Model 3.

На годишното събрание на акционерите на 22 септември Илон Мъск заяви, че доставките вероятно ще се увеличат с 30 до 40% спрямо 2019 г. Това би означавало те да бъдат между 477 750 и 514 500 на брой.

Точно преди събитието изпълнителният директор изпрати предпазлива, но обнадеждаваща бележка относно третото тримесечие. В нея той написа: „отбелязваме рекордно тримесечие за доставки на превозни средства, но трябва да се сплотим, за да го постигнем. Това е най-големият брой превозни средства на ден, който някога сме имали“.

Съобщенията идват на фона на блокираното производство на Tesla, която бе една от многото с пострадала вследствие на коронавируса дейност. Компанията успя да възобнови основни операции едва през третото тримесечие, а през август продажбите отчасти се стабилизираха, водени от възвърналия се апетит в Китай. Само този месец американският играч е пласирал близо 12 000 коли в азиатската страна.

Фабриката на Tesla в Шанхай има капацитет да произвежда до 200 000 превозни средства годишно. При поддържане на свръх капацитет заводът ще може да започне да изнася коли и за Европа.

Подкрепи Economic.bg