ОББ ще отпусне още €400 млн. изгодни кредити за малките и средни фирми

Банката се е договорила с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) да увеличат размера на Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME)

ОББ ще отпусне още €400 млн. изгодни кредити за малките и средни фирми

Снимка: Pixabay

1340 ~ 2 мин. четене

Обединена българска банка (ОББ) и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) са се договорили да увеличат размера на Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME) в подкрепа на фирмите, засегнати от коронакризата.

Общата стойност на кредитите, които банката ще отпуска по програмата се увеличава с 400 млн. евро. Допустимите предприятия имат възможност да финансират по COSME своите планове за растеж и развитие на бизнеса, дигитална трансформация и възстановяване след коронавируса.

Така общата сума на гарантираните по програмата заеми, които се отпускат от ОББ, достигат 768 млн. евро (1.5 млрд. лева). Също така се въвеждат и две нови гаранционни инициативи: “COSME COVID-19” и “COSME Дигитализация”, създадени да подкрепят малките и средни предприятия във възстановяването от коронавируса и в дигитализацията на тяхната бизнес дейност.

„Към този момент ОББ е подкрепила над 4000 кредита по програма COSME с общ размер от над 800 млн. лв. Новото споразумение, което позволява на банката да достигне портфейл от над 1.5 млрд. лв. по програмата, както и да подкрепи нов сегмент компании, е естествено продължение на успешното сътрудничество на ОББ с ЕИФ в подкрепа развитието, увеличаването на капацитета и подобрението на процесите в малкия и среден български бизнес“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп в България.

По новото споразумение българските фирми ще могат да кандидатстват и да теглят кредити с по-ниски лихви до 30 септември 2023 г.

По "COSME COVID-19" ще бъдат гарантирани 80% от размера на кредитите, банковите гаранции и общите лимити за оборотни средства и издаване на банкови гаранции в лева и евро. Гаранционната програма ще позволи на ОББ да предлага оборотно финансиране при преференциални условия. Максималният размер на кредита е 150 хил. евро, а финансирането е за срок от една до пет години, с възможност за удължаване до 10 години. по нея ОББ планира да подкрепи българските МСП, предоставяйки кредити в размер на 125 млн. евро (245 млн. лв.).

Пилотната схема "COSME за дигитализация" подкрепя дигитализацията на малки и средни предприятия в Европа, като гарантира 70% от допустимите кредити, отпуснати от банки.

Подкрепи Economic.bg