Рим прави маските задължителни и на открито

Джузепе Конте предложи на парламента да удължи извънредното положение до края на януари

Рим прави маските задължителни и на открито

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Носенето на маски на открито в Рим става задължително поради нарастването на случаите на заразени с коронавирус, предава Reuters. Изискването важи и за околния регион Лацио. 

В четвъртък Италия регистрира над 2000 нови случая на коронавирус за първи път от края на април. От тях 265 са само в Лацио. 

Редица други италиански региони, включително Кампания, са направили носенето на маска на открито задължително. Преди това такива се изискваха само в затворени обществени пространства, като магазини и кина.

Според здравния директор на Лацио Алесио Д’Амато новите случаи на коронавирус са вследствие на неспазването на социалните мерки.

Припомняме, че Италия беше първата държава в Европа, която бе засегната от COVID-19 и регистрира най-много смъртни случаи в Европа след Великобритания – почти 36 000 души загинаха след избухването на огнището през февруари. Благодарение на едни от най-строгите блокировки в света правителството успя да овладее заразата до лятото.

Случаите постепенно се увеличават през последните два месеца, но Италия все още наблюдава много по-малко ежедневни инфекции, отколкото във Франция, Испания или Великобритания.

Премиерът Джузепе Конте отхвърли идеята за завръщане на блокадите, но негови служители заявиха, че в бъдеще може да се наложи да се прилагат по-строги ограничения за определени райони, за да се локализира разпространението.

В четвъртък премиерът предложи на парламента да бъде удължена извънредната обстановка до края на януари 2021 г., като за момента тя е обявена до средата на октомври.

Коментари: 0