Той е най-интересният и „опасен“ човек на света днес

Името на Бил Гейтс днес е редом и до спасителите, и до унищожителите на човечеството

Той е най-интересният и „опасен“ човек на света днес

Снимка: БТА

9798 ~ 4 мин. четене
„Бил Гейтс е най-интересният човек на света.“ Така The New York Times определя милиардера, филантроп и основател на Microsoft, който обаче напоследък бе конспиративно припознат от мнозина като злия гений зад пандемията от коранавирус. Името на Бил Гейтс тези дни фигурира навсякъде. То е редом и до спасителите, и до унищожителите на човечеството. Обичан и мразен, днес вторият най-богат човек в света всъщност е гласът на науката срещу този на глупостта.  

Здравият разум в думите му е по-нужен от всякога, особено когато на всички лековерни почитатели на конспирациите и вълшебните цярове започне да приглася и президентът на най-мощната глобална икономика, упорито разпространявайки животозастрашаващи теории (промотираният от Доналд Тръмп като лечебен срещу COVID-19 хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine) се оказа, че вместо това може да увеличи смъртността, бел.р.). 

Очернящите слухове за пъкления план на Гейтс да пусне заразата, за да печели след това от ваксини и лекарства, тръгват тъкмо от крайно десни формации в САЩ. Скорошно проучване сочи, че 28% от американците вярват, че основателят на Microsoft смята да използва коронавирусна ваксина, за да инжектира у хората микрочипове за наблюдение. С конспиративната теория са съгласни 44% от анкетираните републиканци (привържениците на партията на Тръмп) и 19% от демократите. Мнозина вярват още, че въпросните чипове ще послужат и за ликвидирането на 15% от световното население. 

Презреният пророк 

А ехото на историята помни, че Гейтс всъщност е пророкът, който упорито и отдавна алармира за ситуацията, в която заживя светът през 2020 г. 

Още през 2015 г. той предупреди, че евентуална пандемия е по-голям риск за човечеството от ядрена война. Думите му тогава станаха повод сега някои да ги обърнат срещу него, сякаш не са част от логична прогноза, а част от вече задействан план за унищожение. Връщайки лентата още по-назад, в началото на десетилетието Бил Гейтс призова световната здравна общност да се ангажира със създаването на ваксини и отпусна стотици милиони долара, за да се намери по-бърз начин за разработването на такива.

Години наред Гейтс непрестанно търсеше начин как да привлече вниманието на правителствата към постепенно спускащия се над света проблем – че не ракетите, а микробите са невидимият враг. Една от ярките му изяви е от 2018 г., когато той излезе на сцена в Пекин с бурканче с човешки изпражнения, за да подчертае, че около 500 000 малки деца умират всяка година от болести, свързани с лоши санитарни условия – проблем, който неговата фондация се нае да бори. 

Много магнати стават скучни и арогантни с напредването на възрастта, но Гейтс е пример за обратното. По времето, когато участва в създаването на един от най-мощните съвременни гиганти – Microsoft, той е нетърпим, навъсен и социално дистанциран. Един капиталист, отгоре на всичко без въображението на своя конкурент Стив Джобс. 

Първоначалните му усилия в областта на филантропията – даването на компютри на библиотеки и училища – го сблъскаха с критиката, че даренията са част от схема за разширяване на пазара на продукти на Microsoft. Днес Гейтс е изминал дълъг път от тогава и сега се сражава в името на онова, в което вярва, а именно доброто здравеопазване и образование. Превръщайки се в експерт по инфекциозни заболявания, той помогна за създаването на пазар за животоспасяващи лекарства, често игнориран от голямата фармацевтична индустрия. 

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ отдавна е прегърнала здравеопазването като своя мисия. А през януари организацията обяви, че ще даде 10 млн. долара, месец по-късно вдигна залога на 100 млн. долара, а сега обещава 300 млн. долара за лечение и профилактика на коронавируса. 

Наред с това Гейтс е и много активен в публичния дебат, настоявайки за правенето на повече тестове и създаването по-бързо на ваксина и защитавайки практиките на социална изолация. Междувременно обаче паралелно с COVID-19 в света за завихря още една пандемия – информационната. 

Инфодемия 

За миг Гейтс се превърна в обществен враг номер едно. В онлайн пространството се разпространиха куп конспиративни теории, че фондацията на именитото семейство не само иска да спечели от коронавируса, но дори е финансирала преди години института „Пирбрайт“, който го е разработил в лаборатория и го е патентовал.

Като във всяка сполучлива фалшива новина и тук има доза истина. Фондацията действително е подкрепила английския научен институт, който се занимава с изследването на вируси тип „корона“ – с тази разлика, че става дума за животински такива. Дейността на „Пирбрайт“ е фокусирана в разучаването на вируса на инфекциозния бронхит – коронавирус, който заразява домашни птици, и свински делтакоронавирус, който заразява свине, и понастоящем „не работи с човешки коронавируси“, става ясно от изявление на института.

През това време обаче вирусът на дезинформацията бързо покоси податливите почитатели на конспирациите и анти-ваксърите. Малко по-късно се пренесе и сред десните консерватори в САЩ. Почитателите на Тръмп бързо се настроиха срещу Гейтс, който остро разкритикува решението на държавния глава да спре финансирането на Световната здравна организация в този сюблимен за света момент. 

„Хората непрекъснато търсят информация, за да извлекат смисъл от тази реалност, а наличието на тези конспирации предлага удобен начин да имате власт над вашата ситуация“, обяснява пред AFP Рори Смит, ръководител на научноизследователската дейност във „First Draft“, организация с нестопанска цел, която осигурява изследвания и обучение на журналистите. 

Нещо повече, разразилата се дезинформационна кампания, включително и че 5G станциите разпространяват коронавируса и че пиенето на белина и UV лъчите ще ни излекуват, заплашва да породи опасен прецедент. Почвата е толкова „наторена“ с фалшиви новини, че: „какво ще стане, ако разработим ваксина за COVID-19 и половината американци откажат да си я инжектират?“, пита Кевин Руус в коментар за New York Times. Въпросът му е валиден за всяка друга нация.

Информационната война, в която Бил Гейтс бе въвлечен като главен персонаж, има потенциала да създаде огромна пропаст между мащабните усилия на здравните служители и дейци и анти-ваксърите, чийто хоризонт се стеснява още повече. 

Коментари: 0