Мъск - от акциите в Южна Африка до SpaceX

Дори и хората, които не харесват Мъск, би следвало да почувстват патриотизъм заради постиженията му

Мъск - от акциите в Южна Африка до SpaceX

Снимка: twitter/@igromania

4484 ~ 9 мин. четене

Космическата компания на Илон Мъск – SpaceX, успя да изстреля двама астронавти към Международната космическа станция, записвайки официално името си в историята на космонавтиката, ставайки първата частна организация, извела хора в откритото пространство. 

Това e първата подобна американска инициатива от прекратяването на програмата за космическите совалки преди почти десетилетие.

Сред причините НАСА да се довери на SpaceX са забележително ниската цена и добрите резултати на компанията. През последните 10 г. бяха изстреляни около 100 ракети и по-голямата част от тях кацнаха безопасно обрано на Земята. Днес SpaceX доминира в сектора и се оценява на 40 млрд. долара.

Дори и хората, които не харесват Мъск, би следвало да почувстват патриотизъм заради постиженията на базираната в Калифорния авио-космическа компания, която той ръководи. В моментa американската икономиката е в упадък, но изстрелването на ракетата ще даде надежда на милиони, че най-доброто тепърва предстои. „Америка все още е земята на възможностите и няма достойна конкуренция в това отношение“, коментира Мъск. „Определено няма друга държава, в която бих могъл да направя подобно нещо“, добави милиардерът. 

„Не стоя зад всички туитове, които съм писал“

Подобно на президента на САЩ Доналд Тръмп, Мъск също е доста активен в Twitter, а постовете му често носят изненадваща информация, особено през последните няколко месеца. Той се закле да продаде цялото си имущество, обяви раждането на сина си X Æ A-12, описа Tesla като надценена компания, рецитира текстовете на „The Star-Spangled Banner“, окачестви Facebook като „гаден“ и изпъкна като един от най-големите привърженици на облекчаването на антикоронавирусните мерки.

През март той прогнозира, че до края на април случаите на COVID-19 в САЩ ще са нула, което очевидно не се случи. Подобно на Тръмп, Мъск насърчава употребата на хлорохин, за който все още е спорно дали изобщо помага за преболедуването на вируса. Заради продължителното блокиране на страната профила му в социалната мрежа беше осеян с ярки цитати като „Върнете свободата на хората“ и „Нека Америка да бъде отворена още сега“.

Рикардо Рейес, бивш вицепрезидент по комуникациите в Tesla, сравни Мъск с диво животно, излязло от клетката си, заради провокативните му постове. Поредната доза допамин за последователите на изпълнителния директор на автомобилния гигант дойде дни след изказването на експерта. Мъск обяви, че ще отвори отново фабриката за автомобили в Силициевата долина, въпреки липсата на разрешение от властите. „Ако някой трябва да бъде арестуван, това съм само аз“, написа той в пост.

Що се отнася до прогнозите му за здравната криза, Мъск твърди, че тя вече е приключила, въпреки доказателства за точно обратното. „Мисля, че статистиката е ненадеждна. Много хора не бяха тествани за Covid-19. Беше им определяна тази диагноза само защото имаха подобни симптоми“, коментира създателят на SpaceX.

Твърдението, че се спекулира с броя на заразените с Covid-19 звучи плашещо от човек на науката, какъвто е Мъск. Той обаче винаги е бил провокативен. През последните няколко години дори хората извън неговото обкръжение успяха да видят тази негова страна.

Предприемачът си създава или верни последователи, или врагове, които са склонни всеки ден да хулят труда му. Феновете му се радват на успехите също толкова, колкото и на провалите, защото вярват, че те го приближават до граничещите с невъзможното цели. Докато за песимистите постиженията на Мъск са плод на случайността и едва ли ще получи същия резултат отново.

Досега всички мислеха, че той е природозащитник, стремящ се към опазването на климата и подобряването на живота ни. Много хора са закупили електрически коли на Tesla само за да покажат подкрепата си и да изпратят ясно послания, че обичат планетата. Но сега тези хора не знаят в какво да вярват, защото решението на изпълнителния директор да възобнови работния процес и да рискува здравето на служителите си, не изглежда никак добронамерено.

Мнозина се питат защо изобщо Мъск използва Twitter, щом това води не само до загуба на последователи, но често и до спад на акциите. „Трудно е да направиш всички щастливи, особено в тази социална мрежа“, коментира той. „Разбира се можете да пишете скучни постове, в които няма нищо пикантно, и тогава никой няма да ги чете. Има много неща, които ми се иска да не бях казвал. Не стоя плътно зад всичките туитове, които съм публикувал. Някои от тях бяха изключително тъпи, но мисля, че стойностните постове са повече. Нека не забравяме, че Twitter е средство за директна комуникация с хората, която не трябва да отива в пресата“, добави Мъск.

„SpaceX е създаден, за да ни спаси от пандемиите“

В момента милиардерите не са на мода, особено в технологичния сектор. Причината името на изпълнителният директор на SpaceX да не слиза от заглавията в медиите е друга. Очевидно голяма част от обществото вярва, че вече е невъзможно да поправим грешките си и да спасим планетата. Според тези хора Мъск е единствената ни надежда човешкият род да продължи да съществува, а авио-космическа му компания незаменимо средство за оцеляване. Не можем да се отречем от познатия ни свят толкова бързо. Той е сложен и често ни изненадва с невероятните си истории и тази на Мъск е една от тях.

Той е израснал в Южна Африка, за негово щастие, в семейство малко над средния клас. Но това е единственото положително нещо в живота му докато е в гр. Претория. Родителите му се развеждат, в училище го тормозят, меко казано не се разбира с баща си. На 17 години Мъск решава да напусне дома си, отправяйки се първо към Канада, а след това към САЩ, за да продължи образованието си. „Когато споделих на баща ми, че напускам Южна Африка, той каза, че ще се проваля и ще се върна до след три месеца“, признава милиардерът.

Преди време критиците сравняваха Мъск с президента Тръмп, който е започва кариерата си, подкрепен от богатствата на баща си. Наистина основателят на Tesla е притежавал малък процент от изумрудена мина, подарък от родителите му, но след няколко години, тя фалира, изтривайки стойността на всички активи. Стотици потвърждават тази история и независимо колко са склонни да им се доверят е факт, че Мъск е успял сам да изгради империята си.

„Въпреки работата ми и всички стипендии завърших университета със студентски заем за 100 000 долара“, споделя милиардерът. „Стартирах първата си компания с 2500 долара. Имах само един компютър и една кола, които купих общо за 1400 долара. И всичко това беше под формата на дълг. Би било прекрасно, ако някой плащаше за образованието ми, но баща ми нямаше нито финансовата възможност, нито желанието да го направи“, добавя предприемачът.

2001 г. е символ за разруха според мнозина, но това не се отнася за Мъск. Вечерта преди стартирането на PayPal, който днес се оценява на 160 млрд. долара, бъдещият милиардер празнува с приятели пред почти празна маса. „Ние се забавлявахме, а Илон четеше някакво ракетно ръководство, което беше в окаян вид, смачкано и покрито с плесен. Изглеждаше все едно е купено от EBay. Той говореше открито за космическите пътувания и как те ще променят света“, сподели Кевин Харц, част от основателите на PayPal.

Дори на 30 години Мъск пак се връщаше към мястото, където е започнал бизнеса си и въпреки богатството и нарасналото самочувствие, не се беше превърнал в човека, който днес публикува в Twitter. Тогава той беше много по-близо до самотника от Южна Африка, който все още не беше наясно кой е. Скиташе се с часове, търсейки отговор на екзистенциални въпроси като какво да прави с живота си и цялото това богатство.

Средно статистическият човек никога не би си помислил за космическа корпорация, която да създава и управлява ракети за изпълняването на държавни проекти. Този бизнес струва милиарди, а разработване и производство не са никак лесни. Редица заможни ентусиасти в миналото се бяха опитвали да направят ракета, но губеха цялото си богатство без да постигнат съществен напредък. Тогава идеята на Мъск да направи малка оранжерия на Марс, която да бъде стопанисвана от Земята чрез интернет, звучеше налудничава.

До 2008 г. нищо в дейността на SpaceX не върви по план. Първите три ракети на SpaceX или са взривяват, или не достигат орбитата. Ситуацията става още по-неприятна, защото Tesla е пред фалит, опитвайки се да пробие на пазара. Мъск инвестира всичките си печалби от PayPal, опитвайки се да поддържа и двете си компании живи. Трябва да се спомене, че по това време борсите са като бездънни ями, а нашият предприемач получава молба за развод от майката на петте си момчета. Единственият изход от тази финансова каша е да убеди инвеститорите, които наблюдават как ликвидността се изпарява, да дадат още един шанс на Tesla и да покаже на НАСА, че SpaceX върви на прав път и скоро може да се очаква успешното изстрелване на ракета в космоса. Според мнозина милиардерът успява да се справи с планината от проблеми, защото среща талантливата млада актриса Талула Райли.

Според анализаторите е невъзможно единствената причина за успеха на Мъск да е късмет. Той съумява да се справи с всички трудности и двете му компании да останат непокътнати. Дори милиардерът да е прав и светът ни да е просто подобие на това, което заслужаваме, той е единственото място, на което SpaceX и Tesla успяват да оцелеят.

Злодей или герой

След това Мъск изгради огромни фабрики за ракети, автомобили и батерии, нае десетки хиляди служители, създаде световна мрежа за зареждане на електрически коли, построи ракети, които могат да се използват по няколко пъти, стартира компания за софтуерно инженерство с фокус върху изкуствения интелект, изкопа тунели за високоскоростен транспорт, създаде стартъп за мозъчно-компютърен интерфейс и изгради скоростна интернет система в космоса.

Разбира се, за мнозина Мъск ще си остане тиранин, но никой не може да отрече, че той прави пробив в областта на ракетното инженерство, докато по-голяма част от света си стои вкъщи, страхувайки се от коронавирусната пандемия. Част от причините, поради които Мъск е обвиняван, че иска да отвори фабриките си, според самия него са защото той всъщност има фабрики. „Хората трябва да ценят производството. Те гледат на него като на нещо лошо, а това не е правилно“, коментира милиардерът.

Мъск и не се съобрази с волята на губернатора и не изчака икономическата активност в щата да се възобнови. „SpaceX работи нормално по време на извънредната обстановка, защото имаме разрешение на по-високо ниво“, сподели изпълнителния директор. „8000 души работеха на пълен работен ден през пандемия. И въпреки че сме позиционирани в Лос Анджелис, Вашингтон, Тексас и Флорида, нямахме нито един сериозен случай на заболяването или такъв с фатален край. Ситуацията във фабриката на Tesla в Китай е идентична, но със 7000 служители. Мисля, че когато всичко това приключи, ще стане очевидно, че много хора са се притеснявали напразно“, добави изпълнителният директор.

В пълен контраст на това изказване, Мъск твърди, че SpaceX е създадена, за да ни спаси от пандемиите. Въпреки че мисията до Международна космическа станция е повратен етап в кариерата му, това е само крачка към по-големите му амбиции. Той иска да създаде колония на Марс, за да позволи на хората да мечтаят без небето да им бъде граница и да даде план „Б“, в случай че Земята бъде ударена от астероид или се разрази чума. Инженерите на SpaceX са заети с изграждането на масивен кораб, наречен Starship, предназначен да закара хората до „Луната, Марс и отвъд“. Преди няколко десетилетия подобен стремеж щеше да изглежда смешен, но сега звучи като реална цел. Поредният парадокс при Мъск е, че точно SpaceX, лудата ракетна компания, е най-последователното му и успешно начинание.

След излитането на астронавтите, SpaceX планира да извърши още няколко мисии, с които да снабдява МКС, също както и да постави военни и комуникационни спътници с комерсиална цел като част от космическата интернет система Starlink. Мъск работи по осъществяването на полет до Луната в партньорство с НАСА и организира полета на Том Круз до МКС, за да може актьорът да заснеме филм там. Всичко това е част от процъфтяваща нова космическа индустрия.

При изстрелването на ракетите на Мъск винаги има доза неизвестност. По време на обратното броене тънка, висока метална тръба, пълна до ръба с течни експлозиви, се издува. Ракетата се бори с гравитацията, чрез огнени пламъци насочени към Земята, като така събира инерция. 

За всеки, запознат с миналото на Мъск и подкрепящ го в настоящето, излитането на Falcon 9 е момент на споделено блаженство. Това събитие ще покаже дори че правителството, в лицето на НАСА, може да поема премерени рискове, като си партнира с частна компания. „Направени са повече от 10 000 теста на системите“, сподели изпълнителният директор на SpaceX.

Трябва да отбележим, че туитовете на Мъск може и да са скандализиращи, но той винаги ги изпълнява. Наистина продаде имотите си, включително и дома си. „Бих предпочел просто да остана при приятели или да стоя във фабриките, когато имаме проблеми. Това ми харесва повече, защото ме прави по-малко самотен“, сподели Мъск. Постовете му може и да не са толкова добре обмислени, като например тези на НАСА, но са истински. На въпроса къде ще живеят шестте му деца, той споделя, че може би ще му се наложи да наеме имот в Лос Анджелис, близо до централата на SpaceX, но още не го е мислел.

Изстрелването на двамата астронавти в космоса е невероятен момент за цялото човечеството“, сподели Мъск и добави: „Мисля, че всеки трябва да отпразнува събитието по някакъв начин. Не може без парти“.

Коментари: 0