Най-извънземното място на Земята

Условията в долината Данакил в Етиопия сякаш са от друг свят, това провокира въображението на учените

Най-извънземното място на Земята

Депресията Данакил в Етиопия е „най-неземното“ място на Земята, твърдят учени от научната общност Europlanet. Те описват най-малко 3 екстремни екосистеми, съществуващи там, които могат да се сравнят с вероятен живот на други планети, съобщава РИА Новости.

„Сега има само единици научни изследвания, посветени на това място, и нула биологични описания на живота тук, затова депресията Данакил наистина е неизследвана територия. Тя е невероятно красиво, но сурово място. Температурата в пустинята Данакил достига 42 градуса през деня и 30 градуса през нощта, а хлорните пари постоянно изгарят дробовете ни. Всички микроорганизми, които живеят тук, биха били изключително интересни за астробиолозите“, казва Фелипе Гомес от Астробиологичния център в Мадрид, Испания.

Гомес и колегите му през този месец започнаха да изучават изключително необичайния и странно изглеждащ „извънземен свят“ в Етиопия, разположен в пустинята Данакил, в северната част на страната.

Долината се е образувала в резултат на сблъсък на 3 литосферни плочи. Благодарение на вулканична дейност, генерирана от тях, днес тази падина е най-горещото място в света (спрямо средногодишните температури).

Водата, попадаща в депресията, която се намира на 100 метра под морското равнище, преминава през нагретите потоци от лавата. Благодарение на това водата се обогатява с различни неорганични съединения и се превръща в изключително кисела химична „супа“, аналог на която е съществувал на Земята само във времената на зараждане на живота. 

Това привлякло вниманието на екипа на Гомес, който се опитва да оцени какви микроби биха могли да живеят в такива условия.

Първите резултати от експедициите на Гомес, които включват в себе си само геоложки данни и още не се отнасят до биологията, сочат, че Данакил съдържа 3 изключително разнородни среди на обитание, във всяка от които живеят различни бактерии екстремофили.

Една от тези среди представлява почти кипяща вода с температура над 90 градуса по Целзий, наситена с киселини и сяра, благодарение на което е оцветена в яркожълт цвят.

Другата среда не е толкова гореща – нейната температура е 40 градуса и в нея се съдържат голямо количество медни соли. 

Третата среда почти не съдържа в себе си вода и при това прилича на „гора“ от неживи гъби, които се състоят от железни соли.

В близко време учените планират да завършат химичния анализ на това „извънземно“ ъгълче на Земята и да пристъпят към изучаването на микробите, живеещи във водите и в породите на падината Данакил.

Коментари: 0