Най-красивите градове на остров Крит

Най-красивите градове на остров Крит

Снимка: Pixabay и Уикипедия

10189 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Крит е най-големият остров в Гърция и определено има много места, които си заслужава да се видят. С прекрасен пясък и кристално чисти води, островът е предпочитано място от туристите. Той е изключително подходящ за разходки, особено из красивите и китни градове, за които ще прочетете в следващите редове.

Аногия

Произходът на град Аногия не е известен. Според някои той е открит от мигрантите от Аксос, селище, населявано от миноанците. Градът е известен с това, че е много старомоден, а местните жители водят спартански начин на живот. Аногия също така се свързва със Свети Йоан Кръстител.

Сития

Популярното пристанищно градче е едно от най-красивите в региона. Сития има много места, които разпалват фантазията на туристите, както и дълъг плаж, който води до Вай. Наоколо има и интересни забележителности, които могат да се посетят.

Йерапетра

Йерапетра се намира в Ласити. Името на града означава "Свещен камък". Той е четвъртият по големина град на остров Крит и най-южният град в Гърция и Европа. Сред забележителностите на Йерапетра са остров Хриси и гората на Селакану. Има и доста минойски обекти като Гурния, Пиргос, Василики, Епископи и Анатоли.

Неаполи

Неаполи е малък град в източната част на Крит. Градът разполага с богата колекция на маслинови дръвчета. Улиците му са тесни, а пътищата калдъръмени. Една от най-големите забележителности е Мегали Панагия, разположена на централния площад.

Ретимно

Ретимно е древен град, който в миналото е бил много известен. Градът е бил толкова богат, че произвеждал собствените си монети. Символът на града е два делфина. Най-популярните забележителности са фонтанът Римонди, Гуор Гейт, статуята на Елефтериос Венизелос и други.

Ираклион

Ираклион е столицата на острова и четвъртият по-големина град в Гърция. Дворецът на Кносос и Дворецът на Минос са сред най-атрактивните места за туристите. В Ираклион има и спиращи дъха крепости. Градът е дом на различни скулптори, структури и статуи. Има и голямо разнообразие от фонтани от венецианския период.

Ханя

Ханя се намира в северозападната част на остров Крит. Градът е известен със своите тесни улички, морски музей, красиви крайбрежни ресторанти, фар от 16-ти век. Сградите в Ханя са дело на египетски, венециански и османски архитекти. Сред забележителностите на града са Бароковата църква, крепостта Фиркас, часовниковата кула и православната катедрала.

Подкрепи Economic.bg