Правителството най-после свали контрабандните цигари под 5%

Страната ни е сред държавите с най-ниска контрабанда в ЕС

Правителството най-после свали контрабандните цигари под 5%
916 ~ 1 мин. четене

Контрабандата на цигари в България за първи път е под 5%. Това показват резултатите  за второто тримесечие на годината от пазарното проучване „Празни кутии от цигари”. На представянето на доклада присъстваха Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Владислав Горанов, Валентин Радев и други представители на правителството.

Според представените резултати делът на контрабандните цигари в страната е паднал от 5.8% за първото тримесечие на годината на 4.7% за второто. Така за първи път непредназначените за българския пазар цигари са под 5%.

Резултатите от изследването по градове обаче показват, че в някои градове делът на контрабандните цигари, остава над средния за страната, а на места дори се повишава:

Борисов благодари на всички държавни органи за усилията ми, които са допринесли за постигането на тези резултати, както и на представителите на индустрията за оказаното сътрудничество. „Усилията и политическата воля за справяне с незаконната търговия в областта на цигарите, алкохола, горивата и други стоки ще продължат. Тази положителна тенденция се дължи и на доброто сътрудничество с индустрията, което ще продължи и за напред”, каза премиерът.

Той отбеляза, че страната ни се нарежда сред страните с най-ниска контрабанда в ЕС, което беше потвърдено и от резултатите.

Подкрепи Economic.bg