Най-нещастните страни в света за 2015 г.

Те са подредени в т.нар. Мisery index от Сato Institute

Най-нещастните страни в света за 2015 г.

Снимка: Wikipedia

952 ~ 1 мин. четене

За трета поредна година Венецуела е най-нещастната държава в света, според анализа на Cato Institute. Организацията изготвя своя Индекс на нещастието (Misery Index), ползвайки данни за икономическото и социално развитие на страните от Economist Intelligence Unit (EIU).

Класацията за 2015 г., направена от професор Стив Ханке от университета „Джон Хопкинс”, познат у нас като „бащата на валутния борд”, следват проста формула.

Нещаситето на една нация може да се изчисли като се сумират показатели като безработица, инфлация и лихвени равнища по кредитите и след това се извадят показатели като процентното изменение на реалния БВП.

За последната година нещастието във Венецуела рязко се е повишило, сочат цифрите. За 2014 г. страната получава рейтинг от  106.3 точки. За 2015 г. той обаче е два пъти по-висок - 214.9 точки.

Украйна заема второто място, а е била на четвърто през 2014 г.

Разкъсваната от война Сирия не е включена в индекса, тъй като Ханке пресмята единствено данни за държавите, с които разполага EIU.

Държавите, при които индексът е над 20 точки, са „узрели за реформи”, споделя Ханке пред „Бизнесинсайдър”.

Вижте на графиката кои са 15-те най-нещастни страни за 2015 г.:


Класацията по континенти може да откриете в статията на проф. Ханке за февруарското издание на Globe Asia. От нея става ясно, че България се класира 13-а в Европа, с резултат от 11.8 точки.

С по-висок индекс на нещастието от нас са държави като Италия, Португалия, Кипър, Хърватска, Испания, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия, Русия и Украйна.

Подкрепи Economic.bg