Най-неуместните въпроси при интервю за работа

Свободни сте да не отговаряте на тях

Най-неуместните въпроси при интервю за работа

Обикновено при интервюта за работа ви питат: "Защо искате тази работа?" или "Кои са най-големите ви недостатъци?". Някои работодатели използват и странни въпроси, като например "Ако бяхте кухненски прибор, кой точно щяхте да бъдете?".

Някои работодатели обаче прекрачват границата и задават неуместни въпроси на кандидатите като "Колко тежите?" или "Имате ли деца?". В някои случаи подобни въпроси могат да са не само неподходящи, но и незаконни, смята Бърнард Мар, бизнес автор и експерт по общественото поведение. 

По думите му целта на интервюто за работа е компанията да види дали сте правилният кандидат за нея, както и вие да прецените дали тя отговаря на изискванията ви за работодател. Ето защо въпросите, които ви се задават, не трябва да преминават границите на професионалното оценяване на уменията, готовността ви за работа и потенциала ви.

Запомнете, че не трябва да отговаряте на въпроси, които не са свързани с длъжността, а засягат раса, пол, религия, национален произход, възраст, семеен статус или финансово състояние. Един от възможните начини да отговорите на такова питане е: "Смятам, че въпросът не се отнася до оценяване на това дали съм подходящ за позицията."

"Все пак, ако искате да отговорите, винаги можете да го направите, но ваше право е да откажете", коментира Мар.

Ето някои от въпросите, които експертът смята за неуместни:

Имате ли деца?

На колко сте години?

Каква е вашата националност?

Колко тежите?

Какво е финансовото ви състояние?

Имате ли заеми?

Омъжен/а ли сте?

Вярвате ли в Бог?

Употребявате ли алкохол?

Какво правите през уикендите?

Кои религиозни празници почитате?

От каква раса сте?

Били ли сте арестуван/а?

Коментари: 0