Най-новият милиардер в Силициевата долина е жена

Изпълнителният директор на Oracle Сафра Кац вече има 10-цифрено състояние

Най-новият милиардер в Силициевата долина е жена

Снимка: кадър Youtube

Най-новият милиардер в Силициевата долина е жена. Но не си представяйте дама от някой новосъздаден милиарден стартъп.

Става дума за Сафра Кац - главен изпълнителен директор на Oracle. Тя има акции в компанията - под 1%,но това е достатъчно за нетно богатство от 1 млрд. долара. 

Общото й заплащане за 2017 г. е 135 милиона долара, което я прави и една от най-високо платените жени в света. 

Кац все пак е считана за една от 60-те жени селф-мейд милиардери в света. Защото състоянието й, макар и да не е натрупано от собствен бизнес, не е и наследено. Останалите 182 дами, които имат 10-цифрено богатство, до една са богати наследнички.

Тя пази личния си живот и рядко говори с пресата. 

Когато основателят на Oracle Лари Елисън говори пред Forbes за нея през 2006 г., казва: "Тя е видяла какво носят славата и богатството и не е впечатлена."

Кац е родена в Израел. Завършила е Университета на Пенсилвания през 1983 г. и получава диплома по право от същото училище през 1986 г. Работи в областта на финансите за софтуерната индустрия от 14 години. Присъединява се към Oracle през 1999 г. като старши вицепрезидент. Елисън лично я наема.

Кац е призната като водещ двигател на агресивната стратегия за придобивания на Oracle от 2000 г. насам. От името на компанията тя е похарчила над 60 млрд. долара за 130 изкупувания, включително две от най-големите враждебни поглъщания в историята на технологичната индустрия. 

Кац става съ-изпълнителен директор заедно с бившия главен изпълнителен директор на HP Марк Хърд през септември 2014 г., когато Елисън освободи тази позиция.

През всички години в Oracle тя неизменно присъства в списъка на най-влиятелните жени в бизнеса.
Коментари: 0