Най-опасните компютърни вируси

Първият е открит още през 1986 г.

Най-опасните компютърни вируси
5416 ~ 2 мин. четене

В днешната дигитална ера, едва ли за хората, ползващи компютри, има нещо по-опасно от компютърния вирус. Той може да създаде множество щети - загуба на информация, заключване на данните, унищожаване на устройството, кражба на пари и лични данни и т.н. Ето защо защитата на компютрите и данните е от първостепенно значение. 

Компютърният вирус е програма, която се размножава и разпространява като атакува други програми. Това се извършва без знанието и разрешението на потребителя.

Първият компютърен вирус е бил открит през 1986 г. и оттогава до сега в света са регистрирани няколко десетки хиляди вируса, съобщава Дарик. В повечето случаи само малка част от тях са активни и опасни, тъй като съвременните антивирусни програми до голяма степен предпазват потребителите от новите компютърни вируси, като предлагат комбинирана защита от Интернет червеи, вируси и троянски коне. 

Вижте едни от най-опасните компютърни вируси:

Conficker

Conficker e най-опасният вирус на всички времена, защото блокира системните актуализации и атакува антивирусните програми. Той комбинира няколко техники за зловреден софтуер като е полу-вирус и полу-троянски кон, появил се е на 1 април 2009 година, и се е разпространил в над 200 страни, като е засегнал десетки милиони компютри и сървъри. Conficker е особено опустошителен в Европа. Той поразява Британското Министерство на Отбраната, Френския Военноморски Флот, и норвежката полиция.

My Doom

Mydoom е най-бързия пощенски вирус в Интернет. Той се появява 2004 г. и се е разпространявал с имейл който гласял: „Анди, аз просто си върша работата. Нищо лично, съжалявам!" Вирусът дава отдалечен достъп до заразения компютър. Някои щамове дори бяха засегнали сайтовете на Microsoft и SCO Group.

Nimda

Вирусът Nimda е един от най-сложните в историята, той може да се похвали с 5 различни методи за репликация. След като се инсталира на компютъра, Nimda създава административен профил и презаписва важни системни данни. Под неговите удари през 2001 г. попадат както обикновените потребители (електронна поща, уеб сайтове, и мрежи), така и сървъри.

Melissa

Този вирус е кръстен на екзотична танцьорка от Флорида и засяга документи, създадени с Word, Excel, и Outlook. Това е един от първите вируси, които се разпространяват по електронната поща. Melissa се появява 1999 г. и заразява над 1 млн. компютри в Северна Америка. В крайна сметка, авторът на вируса беше заловен и осъден на 20 г. затвор.

I LOVE YOU

Този вирус е много коварен. Само за една нощ от него са били заразени милиони компютри. ILOVEYOU се появява през 2000 г., когато потребителите получават писмо на тема "I LOVE YOU" с прикрепен файл. Естествено, повечето веднага са го отворили, тъй като то наистина е приличало на любовно съобщение. Файлът използвал скрипт, който разпраща мнжество писма, задръства трафика, и в резултат се стига до изтриване на важните файлове от заразения компютър. Вирусът причинява около 10 млрд. долара щети.

Подкрепи Economic.bg