Гърция орязва пенсиите с 15%

Промените ще засегнат само тези, които ще се пенсионират през 2016 г. и след това

Гърция орязва пенсиите с 15%
136 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство планира да намали пенсиите в страната средно с 15%. Управляващата коалиция планира това да се случи само за тези, които ще се пенсионират през 2016 г. и след това. За настоящите пенсионери не се предвижда нямаляване на пенсиите. Техният размер ще бъде разгледан през 2018 г.

Реформите в пенсионната система са условие, за да продължи отпускането на финансова помощ за южната ни съседка.

Очаква се след 16 януари в Атина да пристигнат представители на кредиторите от ЕС и МВФ, които ще финализират реформата, в чиито проект е включено орязване на пенсиите.

Опозиционните партии обаче не подкрепиха предложението на социалният министър Йоргос Катругалос, който се срещна с тях в понеделник, пише гъцкото издание „Катимерини“.

От друга страна експерти смятат, че намалението на пенсиите може да достигне и до 30% за хората, които получават високи заплати.

Предложението на правителството предвижда и увеличаване на осигуровките с 1% от работодателите и  с 0,5% от работниците. Планира се и обединение на всички пенсионни фондове Гърция с цел намаляване с разходите с 10%.

От изданието посочват, че кредиторите са скептични, че планът на гръцкото правителство ще проработи и ще поискат по-голямо намаление на пенсиите. Лидерите на опозицията са категорични, че намалението на пенсиите не е приемливо. 

Подкрепи Economic.bg