Най-опасните терористични групировки

Вижте кои са най-безмилостните организации

Най-опасните терористични групировки

Терористичните групировки не съществуват от днес, нито от вчера. Винаги е имало организации, които са се борили с терор за налагане на определени разбирания или интереси. 

 Вижте кои са най-страшните терористични групи на нашето време

 
Ал Кайда  


Ал Кайда е една от най-мощните и известни терористични групи на нашето време. Осама бин Ладен създава организацията в края на 1980-те, но тя се прочу чак, след като членове на групировката отвлякоха самолети, които забиха в кулите на Световния търговски център на 11 септември 2001г. 

Това даде повод на американското правителство за инвазия в Афганистан, където се считаше, че е убежището на бин Ладен. Той беше убит от американски командоси по време на акция в Пакистан през 2011г. През цялото време на преследването му, групировката извършваше атентати във всички краища на света и обучаваше стотици терористи. В момента лидер на Ал Кайда е Айман ал- Зауахири. 

Хамас 


Радикалната палестинската групировка се създава през 1987г. като отговор на агресивната израелска политика в региона. Организацията се прочува с многобройните си акции срещу Израел като най-често използва хора-бомби. 

 Хамас де факто представлява военната мощ на палестинците и е силно подкрепяна от местното население. В момента водач на групировката е Халед Мешаал. 

Талибани 


Jази организация е създадена сред племената Пашо и е подкрепяна от мюсюлманските общности, заради намеренията на талибаните за абсолютно налагане на ислямския религиозен закон в страната. 

 Талибаните управляваха с терор Афганистан шест години, преди операции на НАТО и американската армия да окупират страната. От 2001г. войната в Афганистан не е спирала, а единственото, което се умножава там са жертвите и производството на наркотици. Лидер на талибаните е едноокият Мула Омар, а ироничното е, че думата “талибани” всъщност произлиза от думата “студенти”. 

Хизбула 

 

Организацията Хизбула се създава по време на Ливанската гражданска война и оттогава е една от най-мощните терористични групи в света. Ключът към това се крие в подкрепата на местното население, което припознава групировката като истинско правителство, което ги защитава, стори пътища и болници. 

Според ЦРУ, около 40% от ливанците са свързани с някаква дейност в полза на Хизбула. Извън страната организацията е обявена за терористична и е подкрепяна само от Ливан, Сирия и Иран. В момента неин лидер е Хасан Насрала. 

Кюрдска работническа партия 

 

Организацията е създадена в Турция през 1978г. в следствие на борбата на кюрдите за собствена държава. Поради факта, че кюрдския народ се намира на територията на Турция, Иран, Сирия и Ирак, групировката действаше в огромен регион и  организира множество атаки и терористични атентати, които доведоха до смъртта на 4000 души. 

 Лице на КРП от създаването й е Абдула Йоджалан, който бе заловен в Кения през 1999г. и осъден на смърт. Поради отмяна на смъртното наказание в Турция, той получи доживотен затвор.  Оттогава организацията загуби от мощта си.  

Ислямска държава  


Тази непризната сунитската терористична групировка се опитва да създаде собствена държава. Вчера организацията обяви, че ще въведе и собствена валута – не е учудващо с годишни приходи от $2 млрд.  Това поставя ИДИЛ далеч пред нейните "конкуренти". Само ежедневната печалба от незаконната продажба на петрол възлиза на $2 – $3 млн.  - групировката продава на „дъмпингови“ цени с „отстъпки“ между 40% и 75% от пазарните. 

Цената на предлагания от "Ислямска държава" петрол се движи между $25 и $50 долара за барел, а на ден екстремистите добиват 30 000 барела. Освен това те заграбват  културно-исторически ценности в Ирак и Сирия, които продават чрез посредници на тайни търгове в западни държави. 

Американското сп. Foreign Policy оцени нефтодобива на контролираните oт ИДИЛ територии на 80 хил. барела дневно по данни към юли 2014 г. „Организацията отдавна печели над $1 млн. дневно от търговията с петрол на черния пазар“, казва зам.-министърът на финансите на САЩ по борба с тероризма и финансовото разузнаване Дейвид Коен. Има и "българска връзка" - изданието World Tribune наскоро писа, че ИДИЛ "воюва с оръжия, закупени от България".   

Коментари: 0