Най-скъпата рокля в света е продадена на търг (снимки)

Дрехата на Мерилин Монро от 20-ти век има политическо значение

Най-скъпата рокля в света е продадена на търг (снимки)
Автор: Александра Сотирова

Известната рокля, носена от Мерилин Монро, когато тя пее "Честит рожден ден, г-н президент" на Джон Ф. Кенеди е продадена на търг за рекордната цена от 4.8 млн. долара (3.87 млн. паунда).

Копринената рокля в телесен цвят е с украса от 2500 ръчно зашити кристали и пайети от френския дизайнер Жан Луи. Тя е продадена от аукционната къща "Джулиънс окшънс" в Лос Анджелис. Първоначално се смяташе, че за нея ще бъдат дадени между 2-3 млн. долара, но сумата се оказа далеч по-висока от очакваното.

Роклята е закупена от веригата музеи Ripley's Believe it or Not, надминавайки предишния рекорд за най-скъпа дреха, който отново е на Мерилин – прочутата бяла рокля от филма The Seven Year Itch, която беше продадена през 2011 г. за 4.6 млн. долара.


„Ние вярваме, че това е най-емблематичната фигура на поп-културата”, заяви Едуард Майер, вицепрезидент на Ripley's Believe it or Not. „Не мога да се сетя за друг единствен елемент от 20 век, който да разкаже историята от 1960 г., както тази рокля. Това е нов световен рекорд”, добави той. Майер каза още, че е вероятно роклята ще бъде показана първо в Холивуд преди да обиколи различни музеи на веригата по целия свят.

„Направената по поръчка рокля не само е свързана с Холивуд, а е с политическо и историческо значение“, коментира директорът на аукционна къща „Джулиънс окшънс“ Дарън Джулиън.

Това е вторият път, в който роклята отива на търг. През 1997 г. тя е продавана от аукционната къща Christie's, купува я финансистът Мартин Цвайг за рекордните 1.26 милиона долара. Така тя става най-скъпата рокля, продавана някога на търг. Сега тя се предлагаше за продажба от наследниците му.

Роклята е сред около 1300 вещи на Монро, които ще бъдат предложени за продажба в рамките на тридневния търг на „Джулиънс окшънс“ в Лос Анджелис. Сред другите предмети ще е и рокля с украса от мъниста и пайети от филма „Някои го предпочитат горещо“.


Казват, че копринената рокля е била толкова стегната, че Монро е трябвало да бъде зашита в нея преди да изпълни песента си за Кенеди на 19 май 1962 г., в навечерието на 45 му рожден ден, който реално е след 10 дни. Със страстното си изпълнение актрисата блести на сцената в залата "Медисън Скуеър Гардън", в която присъстват над 15 000 зрители, повечето членове на Демократическата партия.

Тогава е една от последните й публични изяви преди смъртта й. Близо три месеца по-късно Монро умира от свръхдоза наркотици на 36 години. Представлението предизвика слухове за любовна връзка между Монро и Кенеди, който бе убит на 22 ноември 1963 г.

Мартин Нолан, изпълнителен директор на аукционната къща казва: "Тази рокля, тази история, този важен повод представлява решаващ момент в историята. Този търг ще напомни на света, защо Мерилин Монро остава икона."

Видео от изпълнението на поп-иконата Мерилин Монро


Коментари: 0