Най-важната световна лихва скоро ще се промени

Смяната на Libor с друга лихва може да доведе до значителни промени за много кредитополучатели

Най-важната световна лихва скоро ще се промени

Снимка: Pixabay

Libor е най-котираната лихва в света, направляваща около 200 трлн. долара дълг и договори, включително ипотечни и потребителски заеми. Но след години на скандали с манипулации вече се вижда краят ѝ. А подмяната ѝ ще бъде всичко друго, но не и лесна, пише CNN Business.

Това също означава, че всеки инвеститор със заем с плаваща лихва ще претърпи някои промени в краткосрочен план.

Libor, или лондонският междубанков процент (London Interbank Offered Rate), е дневно изчисляван лихвен процент, при който банките взаимно си дават заеми. Той също така е еталонната ставка за заеми на стойност трилиони, деноминирани в щатски долари, като ипотеки с плаваща лихва.

Финансовата криза през 2007-2009 г. разкри, че Libor е бил манипулиран от различни финансови институции, за да подкрепи възвращаемостта и да прикрие финансовата слабост. Това доведе до призиви за реформи, но замяната на нещо, така утвърдено в световната финансова система, не е лесна задача.

Водещото предложение за замяна се нарича SOFR (Secured Overnight Financing Rate) - процентът на обезпеченото овърнайт финансиране, който се публикува от Федералния резерв на Ню Йорк и въз основа на действителните транзакции за овърнайт финансови компании взимат пари в брой, използвайки като обезпечение ценни книжа на САЩ или държавен дълг.

Едно предимство на SOFR е, че е по-трудно да се манипулира, защото той се основава на реални транзакции, за разлика от Libor.

Федералният резерв и глобалните регулаторни органи дадоха да се разбере, че искат Libor да остане в миналото. Президентът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс каза в реч миналата година, че само три неща в живота били сигурни - "данъците, смъртта и краят на Libor“.

Но много банки не са доволни от SOFR като избран наследник, твърдейки, че липсват важни атрибути, които са направили Libor толкова полезен.

"Пазарът не е особено добре подготвен в този момент", казва Марк Кабана, ръководител на стратегията за американски лихви в Bank of America Merrill Lynch, въпреки че "сме в шестия ининг на прехода".

С оставащи по-малко от две години, докато Libor се очаква да изчезне в края на 2021 г., финансовият свят трябва да се подготви за новата система.

Съветът за надзор на финансовата стабилност, председателстван от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, написа в годишния си доклад за 2019 г., че „невъзможността на пазарните участници да се адаптират адекватно“ може да доведе до прекъсване на ликвидността за различни финансови договори и е риск за финансовата стабилност.

Недостатъци

SOFR има редица недостатъци в сравнение с добрия стар Libor, заявяват участниците на пазара.

Новият курс е по-нестабилен, по начини, които не се разбират добре от пазара, което от своя страна породи скептицизъм, казва Кабана.

Лихвите по овърнайт заемите рязко скочиха през септември миналата година, което накара Федералният резерв на Ню Йорк да изпомпа милиарди в системата, за да увеличи ликвидността.

Пазарните участници казват също, че SOFR не е достатъчно чувствителен към кредита, което означава, че не е толкова добре приспособен към промените в условията на кредитния пазар, тъй като се основава на действителни транзакции, а не на прогнозни бъдещи разходи по заеми.

На всичкото отгоре банките се оплакват, че в SOFR липсва „срочна структура“ - това е способността на инвеститорите да търсят какъв ще бъде курсът в бъдеще.

При Libor тримесечната ставка показва какви ще бъдат разходите за заеми след 90 дни, което е важен атрибут както за банките, така и за кредитополучателите при планирането на паричните им потоци. 
Кредитополучателите могат да търсят какъв точно ще бъде лихвеният им процент в бъдеще при Libor. Това не е така при SOFR, който няма същия вид структура, което затруднява оценката на бъдещите разходи.

Федералният резерв на Ню Йорк ще започне да публикува 30-, 90- и 180-дневни SOFR средни стойности на 2 март, които се изчисляват по различен начин от тези на Libor.

„Това е чудесно, но все още не е перфектно“, казва Лесли Фалконио, старши стратег фиксиран доход в UBS Global Wealth Management.

Промяната е трудна

Досега въвеждането на SOFR е бавно, което е проблем, като се има предвид, че времето наближава.

"Клиентите трябва да се подготвят за свят, в който Libor си отива и SOFR е единствената алтернатива. Но те също трябва да внимават за друга алтернатива", казва Кабана.

Това мислене е отчасти защо новоиздадените заеми и договори преобладаващо все още използват Libor, а не SOFR.

Но главоболието е още по-голямо при неизпълнени договори с Libor.

Заеми за повечето от $200 трлн. за Libor са деривати, които са хомогенни договори, уредени от същата регулаторна рамка - основното споразумение ISDA. Ако споразумението премине към SOFR, то ще покрие трилионите висящи договори за деривати.

Но пазарът на заеми на стойност 5 трилиона долара няма същото предимство и може да се наложи много документи за заеми да бъдат преподписани.

За потребителите с кредити или ипотеки с плаваща лихва това означава, че могат да получат скоро писмо, като ги информира, че лихвените им проценти ще се променят.
Коментари: 0