Най-високата необитаема сграда в света

Все още не е ясно дали тя някога ще отвори

Най-високата необитаема сграда в света

Снимка: Wikipedia

През 1987 г. е направена първата копка на нов нов хотел в столицата на Северна Корея - Пхенян. Пирамидата - свръхвисок небостъргач, трябваше да надвишава 1000 фута (330 метра, или 105 етажа) височина и е проектирана с поне 3000 стаи, както и пет въртящи се ресторанта с панорамна гледка.

Хотел Ryugyong (Рюгьон) - наречен на историческото име на Пхенян, означаващ „столица на върбите“ - трябваше да бъде открит само две години по-късно. Но това така и не се е случило досега. Конструкцията достигна планираната височина през 1992 г., но след това, в продължение на 16 години, стоя без прозорци и празна. Оголеният бетон напомняше на заплашително чудовище, гледащо над града. През това време сградата, около която останалите ниски постройки изглеждат като джуджета, си спечели прозвището „Прокълнатият хотел“.

През 2008 г. строителството неочаквано се възобнови като част от споразумение с Orascom, египетски конгломерат, сключил договор за изграждане на 3G мрежата на Северна Корея. Тогава хотелът бе облицован в метал и стъкло, а по-късно бе снабден с LED светлини, за да се превърне в цветен спектакъл през нощта.

Ръждивият стар кран, стоял над сградата две десетилетия, най-накрая беше премахнат. Работници, подпомогнати от египетските инженери, монтираха стъклени и метални панели върху бетонната конструкция на цена от 180 млн. долара, остъклявайки я изцяло и придавайки на сградата полиран, елегантен вид. Проектът, завършен през 2011 г., породи спекулации за откриването на хотела. В края на 2012 г. германската група за луксозни хотели Kempinski обяви, че "Рюгьон" ще се отвори частично под нейно управление в средата на 2013 г., но след това се оттегли няколко месеца по-късно, като заяви, че влизането на пазара „в момента не е възможно“.

Проектът оживя отново през 2018 г., когато на фасадата му са монтирани светодиоди, превръщайки сградата в най-голямото светлинно шоу на Пхенян, както и в пропагандна машина. Четириминутна програма показва историята на Северна Корея и различни политически лозунги, докато конусът в горната част прожектира огромен севернокорейски флаг.

През последните години е извършена обширна работа на мястото край хотела, което е отворено наскоро и дава възможност на всеки да отиде до основния вход (но не и да влезе). През юни 2018 г. към сградата е добавен знак, който гласи просто „The Ryugyong Hotel“ на корейски и английски език.

Строителните работи са започвали и спирали много пъти, подклаждайки постоянни спекулации дали някога хотелът ще отвори врати за гости. Засега няма кой да даде официален отговор.

Все още затворен и до ден днешен, хотел "Рюгьон" е най-високата необитаема сграда в света. Той е продукт на съперничеството от времето на Студената война между подкрепяната от САЩ Южна Корея и подкрепяната от СССР Северна Корея.

Сградата има три крила, всяко наклонено под 75-градусов ъгъл, преминаващо в конус, покриващ най-добрите 15 етажа, които са предназначени за ресторанти и наблюдателни площадки. Пирамидалната форма е повече от естетика, защото "Рюгьон", необичайно за небостъргач, е направен от стоманобетон, а не от стомана.

Междувременно хотелът вече не е най-високата сграда на Корейския полуостров: кулата Lotte в Сеул, завършена през 2017 г., го надмина с близо 800 фута (240 метра).

Сградата на хотела обаче все още е най-високата в Северна Корея, въпреки че напоследък в Пхенян се забелязва ръст на високите жилищни кули, като най-високата е само 197 фута (60 метра) по-ниска от "Рюгьон".
Коментари: 0