Най-впечатляващите концертни зали в света

Вижте уникалната архитектура и атмосфера на тези сгради

Най-впечатляващите концертни зали в света
6618 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Концертните зали по света са символ на цивилизация и богатство на градовете, в които се намират. Те са внушителни, красиви и с оригинален дизайн, който допълва по изключително елегантен начин симфониите, които се изпълняват вътре.

Уникалната архитектура и атмосфера са задължителни за тези сгради. Етои кои сред тях са най-красивите в света:

Carnegie Hall

Carnegie Hall няма постоянен оркестър, но въпреки това е една от топ-залите в САЩ. Тя е построена през 1890г. със спонсорство от индустриалеца Андрю Карнеги, на когото е кръстена залата

Vienna Konzerthaus

Домът на виенския симфоничен оркестър е Vienna Konzerthaus. Залата е построена през 1913г, но е напълно реновирана в периода 1998-2000г. С тази зала, държавната опера и Musikverein, австрийската столица е особено важна за класическата музика.

Sydney Opera House

Sydney Opera House е емблема на Сидни, Австралия. През 1956г. австралийското правителство обявява международен конкурс за опера. Получени са 233 проекта и един от тях е избран през 1957г. Спечелилият дизайнер е Йорн Утзон, който е видял обявата в шведско списание за архитектура. Операта е завършена през 1973г. и е струвала над 100 миилона долара.

Унгарската държавна опера

Унгарската държавна опера е построена между 1875-1884г. и е считана за един от най-хубавите примери за неоренесансова архитектура. Тя е украсена богато с орнаменти и форми, и една от най-красивите в света.

 Болшой театър

Строен отново и реновиран безброй пъти през дългата си история, Болшой театър в Москва е бил създаден през 90-те години на XVIII в. като не особено внушителна структура от тухли и камък. Настоящата сграда е проектирана от архитект Андрей Михайлов и завършена през 1824 г. Театърът в неокласически стил е богато обзаведен с ориенталски килими и кадифени столове, а стените са облицовани с копринена дамаска. Четирите балкона и галерията, ограждащи мястото за оркестъра, са по-малки в сравнение с много други известни оперни театри и създават задушевна обстановка. През 2011 г. била извършена реновация, която значително подобрила акустиката в театъра. Носят се слухове, че разходите за нея достигнали 1 млрд. долара.

Walt Disney Concert Hall

Walt Disney Concert Hall е правена по дизайн на Франк Гери с идеята това да е една от залите по света с най-добра акустика. Гери започва работата през 1987г, но строежът отнема общо 16 години. Първо е бил построен шестетажен гараж под земята, а през 1999г. започна строежът на самата сграда. В момента там свири филхармонията на Лос Анжелис.

Avery Fisher Hall

Първоначално е имала друго име, но през 1973г. Ейвъри Фишър е дарил $10.5 млн.долара на оркестъра и така цялата зала е кръстена на него. Avery Fisher Hall е правена по подобие на бостънската симфонична зала, но наредбата на седящите места и акустиката са били подобрени. По-късно залата преминава през още едно обновяване, за да достигне днешния си вид.

Подкрепи Economic.bg