Ограничения на таксите при плащане с банкови карти от ЕП

Страните-членки ще имат право да наложат максимална такса от 0,05 евро на малките преводи

Ограничения на таксите при плащане с банкови карти от ЕП
260 ~ 1 мин. четене

Европейският парламент прие ограничения на таксите при плащане с банкови карти в целия ЕС, съобщиха днес от пресслужбата на ЕП. Таксите при плащане не могат да надвишават 0,2% от размера на транзакцията през дебитните карти.

За вътрешните плащания ограничението ще влезе в сила след пет години. След изтичането на този срок страните-членки ще имат право да наложат максимална такса от 0,05 евро на малките по размер преводи. Ако заплащането се прави с кредитна карта таксата ще бъде 0,3%.

Все по-често пазаруващите в ЕС избират да платят с карта вместо в брой. През 2013 година броят на кредитните заплащания е в Европейския съюз се е увеличил с 6%, като общата стойност е около 100 млрд. евро. Но тази промяна може да бъде скъпа за търговците на дребно, които трябва да плащат такси за всеки път, когато някой използва карта.

43,5% от транзакцията в ЕС се правят посредством карти, а средната стойност на покупка е 49 евро. Според комисията новите правила ще спестят 6 млрд. евро на година на бизнеса и 730 млн. евро годишно на потребителите.

Коментари: 0