Държавата няма да се меси между производители и търговски вериги

Търговските вериги и хлебопроизводителите залагат на сътрудничеството и саморегулацията

Държавата няма да се меси между производители и търговски вериги
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Елиминира се държавната намеса в отношенията между производителите и търговските вериги. Това определи подписаното споразумение между Сдружението за модерна търговия (СМТ) и Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България (НБСХСБ) за сътрудничество и саморегулация, както и за прилагане на добри търговски практики. Документът беше парафиран от председателите на управителните съвети на СМТ и НБСХСБ Бойко Сачански и Мариана Кукушева.

Двете организации регламентираха отношенията помежду си и поеха ангажимент да си сътрудничат в решаването на спорни въпроси, без да е необходимата намесата на държавата. Те се противопоставиха на свръхрегулациите и заложиха на пазарните механизми за определяне цените на стоките.

Споразумението слага край на почти 4-годишна сага в отношенията между производители и търговци. За пръв път през 2011 г. се появиха информации за неразбирателства между тях, както и сериозни разминавания във вижданията им за цените на продукцията. Имаше обвинения в нелоялни търговски практики, натиск, липса на диалог и темата беше редовен обект на дискусии в публичното пространство. Въпросът се политизира и в Парламента беше внесен проект за изменение на Закона за защита на конкуренцията, регламентиращ отношенията между производителите и търговските вериги. Стигна се дори до президентско вето и в крайна сметка поправките не бяха приети.

По думите на участниците настоящото споразумение разрешава спорните въпроси, залага на добрите практики, стимулира конкурентноспособността и предразполага към сътрудничество и равнопоставеност между производител и търговец. То е гаранция за защита на правата, но и регламентира задълженията на всяка от двете страни. Споразумението ще спомогне за ограничаването на сивия сектор и нелоялната конкуренция. Защитен е и интересът на потребителя, като се гарантира качествена продукция на разумна цена.   

Предвиден е мониторингов механизъм, който да следи за спазването условията на споразумението и ползотворните отношения между двете страни. Според думите на Мариана Кукушева той ще е факт в 3-месечен срок.  

Беше дискутирана и цената на хляба и таксите, които влияят върху нея. Споразумението ограничава всякакви едностранни действия и нелоялни търговски практики, свързани с определени такси. Кукушева отбеляза, че цената на хляба и хлебните изделия зависи най-вече от цените на горивата, защото те са най-голямата променлива.  

Очаква се СМТ да подпише подобни споразумения с най-големите работодателски организации, както и с останалите сдружения на производители и преработватели.   

Коментари: 0