Борисов поиска от Германия инвестиции в автомобилен завод

Нямаме претенции дали ще е БМВ, \"Мерцедес\", \"Порше\" или \"Фолксваген\" - важно е цялостен автомобил да може да се сглобява у нас, казва премиерът

Борисов поиска от Германия инвестиции в автомобилен завод
4268 ~ 2 мин. четене
Поне един автомобилен завод да дойде в България. Нямаме претенции дали ще е „БМВ", „Мерцедес", „Порше" или „Фолксваген" - важно е цялостен автомобил да може да се сглобява у нас. Такъв апел отправи премиерът Бойко Борисов след срещата си с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

"Важно е да дойде цялостен автомобил да се произвежда в България. Можем да правим гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици. Видяхте колко българи работят в Германия. Можем да създадем такива условия тук и да останат в България и да си получават високи заплати", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му нашите задачи са свършени и сега чакаме "колегите" малко да помогнат и на България, защото времената са трудни. Пред журналисти Щайнмайер не отговори на призива на Борисов германски производител на автомобили да отвори завод у нас.

Германският министър коментира, че в Германия искат да продължат развитието на икономическите ни отношения. Той даде за пример, че 5000 германски фирми през изминалите години намерили пътя към България и добави, че в Германия работят над 8000 българи.

"Говорихме да продължи да се увеличава броят на германските фирми в България. Потенциалът, който имаме, е много по-голям от това, което имаме в момента", заяви Щайнмайер.

Той обаче посочи, че за привличане на германски фирми е необходимо провеждането на реформа във вътрешната политика на страната, в съдебната система. Щайнмайер подчерта и необходимостта да бъдат преодолени евентуалните пропуски при провеждането на конкурси за обществени поръчки, така че сътрудничеството с Германия да може да се засили още повече в областта на икономиката.
Коментари: 0