Българският съд достигна дъното по независимост според ЕС

Европейската комисия потвърди отчайващото състояние на българската съдебна система

Българският съд достигна дъното по независимост според ЕС
148 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Обявеното вчера в Брюксел, трето информационно табло за правосъдието в ЕС, потвърждава отчайващото състояние на българската съдебна система. Такива сравнителни анализи се правят от 2013 година насам и служат на годишния процес на координация на икономическите политики в ЕС. В момента България заема 126-то място от общо 144 държави по независимост на съдебната система. 

Румъния – държавата,  с която България е най-често сравнявана заради годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, се е откъснала от последните места, благодарение на зачестелите присъди за корупция на високо равнище. Сравнено с 2012 и 2013 година – двете държави са имали близки показатели по независимост на съдебните системи, но през 2014г. Румъния е изпреварила дори държави като Унгария, Испания и Словения. Тенденцията към влошаване у нас означава, че догодина страната ни еднолично може да заеме последното място, като се представи по-зле от Словакия.

Изготвените таблици на казват всичко за дълбочината на проблемите, затова Информационното табло е подкрепено с Работен документ за ЕК за анализ на макроикономическите дисбаланси сред 12 от проблемните страни-членки на ЕС, включително и България. Документът е с дата 26 февруари и ще служи за изготвяне на специфични препоръки за всяка една от държавите.

В докладите са поместени раздели за функционирането на съдебните системи, като за България първата констатация е, че „корупцията продължава да представлява траен проблем, който потенциално възпира инвестициите и вреди на качеството на правителствените услуги.“

Чрез извадените изводи от последния доклад на МСП от януари 2015г. се потвърждава, че България се наблюдават „липса на цялостна стратегия и координация, институционални слабости и слаби резултати, що се отнася до постигането на окончателни присъди в съда, особено в случаите на корупция по високите етажи на властта.“

От европейската комисия е забелязана и главната слабост на държавата да прави реформи на хартия, които след това не се прилагат. „Въпреки че стратегическата рамка е създадена, все още няма достатъчно забележими резултати в полза на гражданите и фирмите. Не са предприети действия за подобряване на професионализма и израстване в кариерата въз основа на заслугите в публичната служба. България е една от последните държави от ЕС, които направиха правителствените си услуги достъпни по интернет по лесен за използване и прозрачен начин." се пише в доклада.

Прекият резултат е не просто пропадане в класациите на ЕС, но и загуба на пари от еврофондовете и влошаване на бизнес средата, които са значително важни за държавата ни. Точно заради това се стига до нередности, които са съществена причина за забавянето на изпълнението на проектите по структурните фондове за периода 2007-2013 година.

Синтезирайки всичко, може да се каже, че качеството на независимостта на съдебната система остават едни от основните предизвикателства пред държавата ни. Заради това и България заема 126-то място от общо 144 държави, затова ще продължава да губи позиции и бави еврофондове занапред.

Коментари: 0