Намалението на цената на природния газ може да стигне 10%

Това ще зависи от типа на централата и ще бъде основно за крайните потребители

Намалението на цената на природния газ може да стигне 10%
128 ~ 1 мин. четене

Намалението на цената на природния газ може да достигне до 10 % в зависимост от типа на централата и ще бъде основно за крайните потребители, коментира председателят на КЕВР Светла Тодорова, цитирана от агенция "Фокус".

Принципът в разработването на отделните цени на отделните топлофикационни дружества и заводски централи, използващи природен газ, е да се компенсират загубите им, които са настъпили в резултат от непроменянето на цената на природния газ в минали тримесечия, когато тя се е увеличавала.

"Точно са изчислени паричните загуби, които те са претърпели от това действие като регулиране, осреднени са и са приложени за отделните дружества. Процентът е малък. По-голямата част от намалението на природния газ ще отиде към крайните потребители. В малка част ще остане към топлофикациите", подчерта Тодорова.

По думите й може да се очаква сериозно намаление до 10 % в зависимост от типа на централата. Тодорова посочи, че до края на деня ще бъде публикуван доклад на страницата на енергийния регулатор във връзка с намалението на цената на топлофикациите. "Днес имаме закрито заседание, на което ще разглеждаме въпроса как намалението на цената на природния газ на дружеството "Булгаргаз" ЕАД ще се отрази на топлофикациите.В края на деня ще бъде публикуван и съответния доклад на страницата на КЕВР", посочи Тодорова.

Коментари: 0