Намаляват междучасията и променят ваканциите

Учениците ще почиват по европейски

Намаляват междучасията и променят ваканциите

МОН подготвя промени в училищата догодина. Ведомството смята да намали малките междучасия от 10 на 5 минути, както и да промени ваканциите. "Там, където училищата могат да си позволят, може да има по-голяма гъвкавост и по-дълги междучасия, но да не се прекалява с повече от 30 минути”, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от Нова телевизия.

Този вариант е възможен в по-малките училища, където и децата не са толкова много. В другия случай обаче ще има намаление на почивката. Може да се наложи да има по 5-минутни междучасия, но тук свободата колко ще са те като времетраене ще е правомощията на директорите. Стаматов поясни, че родителите са съгласни за повече гъвкавост в учебното време.

Принципът „по-кратки ваканции, но повече” се запазва. И така българските ученици ще почиват почти колкото връстниците им в Европа. Например ваканциите във Франция и Дания са колкото у нас. В Англия и Австрия децата имат една почивка повече. А във Финландия ваканциите са 4. На много места почивките се определят според района. Подобна идея има и у нас.

„В макар и малката ни страна, има различни климатични особености и тази различност трябва да даде възможност и директорите да имат право за определяне на ваканции”, обясни Стаматов.

Така директорите ще имат право да определят, кои дни да са неучебни, ако има много болни деца или е твърде студено. Сега това беше само в правомощията на държавата или общината. От есента четвърти клас ще учат с две седмици повече - до 15-ти юни.

Учебните часове ще запазят дължината си. Но вече ще има вариант те да бъдат на блок с дължина до 90 минути, така че да не се прекъсва учебният материал.

Промените се очаква да бъдат обявени следващата седмица. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат оценявани учениците.

Коментари: 0