Нанков: 50% от тол таксите ще отидат за изграждане на пътищата в Северна България

Другите 50% са предвидени за ремонти на съществуващата инфраструктура

Нанков: 50% от тол таксите ще отидат за изграждане на пътищата в Северна България
1756 ~ 1 мин. четене
Предвижда се 50% от постъпленията от електронното таксуване да отидат за изграждане на основни пътни артерии, разположени предимно в Северна България, като АМ „Хемус“, скоростен път „Видин-Ботевград“, АМ „Русе – Велико Търново“, а другите 50% - към рехабилитация на съществуващата републиканска инфраструктура. Това заяви в отговор на парламентарен въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитира БГНЕС.

По думите на министъра постъпленията от винетките досега са недостатъчно, за да се отговори на изискванията на обществото за по-модерни, по-комфортни и по-безопасни пътища. Според него през годините са отделяни допълнителни средства от държавния бюджет за ремонтиране на пътища, но голяма част от тях остават в недобро състояние, а причината е недостиг на финансов ресурс. „Изключително важно се е променил моделът на финансиране, за да могат да се осигурят добри и безопасни пътища в страната“, категоричен е Нанков.

Припомняме, че електронните винетки за леки коли ще бъдат въведени от 1 януари 2019 г., а тол таксите за превозни средства с максимална допустима маса над 3.5 т. ще заработят след 16 август следващата година. Системата ще събира такси за ползване на републиканската мрежа на база изминато разстояние. 

„Очакванията са чрез двете системи да се генерира приход от над 800 млн. лв. годишно“, се казва още в депутатския отговор.


Подкрепи Economic.bg