Нанков: Парите за „Хемус“ ще бъдат изплатени след изграждането ѝ

Договорът за строителството сключен с държавната „Автомагистрали“ на база на изключение в ЗОП

Нанков: Парите за „Хемус“ ще бъдат изплатени след изграждането ѝ
Парите за изграждането на магистрала „Хемус“ стоят по сметка на МРРБ и ще бъдат изплатени след изграждането на магистралата. Това заяви на извънреден брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод искания от БСП договор за строителството на магистралата. 

Днес Елена Йончева, заедно с още няколко представители на БСП, внесе в Агенция „Пътна инфраструктура“ искане за достъп до договора за строителството на магистрала „Хемус“.  От Пътната агенция заявиха, че той ще бъде изпратен за информация в Агенцията по обществени поръчки в законоустановения срок до един месец след сключването му.

„Ние много пъти сме се вслушвали в опозицията и затова решихме да вкараме държавна компания. Управителят не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме“, коментира Нанков. Договорът за изграждане на 134 км от „Хемус“ е сключен на 20 декември 2018 г., като става факт на база изключение в Закона за обществените поръчки, уточни Нанков. 

Той е на стойност 1 124 880 000 лв. без ДДС.

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова заяви, че „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“, както и че по поръчката няма изплатени аванси.

„Има подписани рамкови споразумения от „Автомагистрали“ ЕАД и те са за доставка на материали и наем на механизация“, уточни Аврамова.

От АПИ днес заявиха, че изграждането на 134-километровата отсечка е разделено на 6 участъка, а целта е те да бъдат завършени до 2023 г.
Коментари: 0