НАП е събрала с над 2 млрд. лева повече от миналата година

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – близо 27%

НАП е събрала с над 2 млрд. лева повече от миналата година

Снимка: Красимир Свраков

1304 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Към 31 август 2021 година в Националната агенция за приходите са постъпили 18 млрд. лв., което е 2.1 милиарда лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. Общо данъчните приходи възлизат на 10.1 млрд. лв. към 31 август, включително 2.8 млрд. лв. данък върху доходите на физическите лица, 1.8 млрд. лв. корпоративни данъци и 5.4 млрд. лв. ДДС. 

„Отчитаме отлични резултати в условия на продължаваща пандемична обстановка. Благодаря на колегите в НАП за усилията и постигнатото. Извън подобрените макроикономически тенденции отчитаме и все по-добро доброволно деклариране и плащане от страна на бизнеса“, коментира по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 7.5 млрд. лв., като от тях 4.5 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1.9 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и над 1 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – близо 27%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 15 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

Подкрепи Economic.bg