НАП започва проверки на фирмите с обществени поръчки

Според финансовия министър Асен Василев досега нарочно фокусът на приходната агенция е бил отместен от наистина рисковите бизнеси

НАП започва проверки на фирмите с обществени поръчки

Снимка: Красимир Свраков

13491 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Опитваме се да преориентираме методологията, по която и в НАП, и в митниците да работят. Тяхната работа ще се насочи към фирмите с големи обществени поръчки, със строителни обекти, с трансгранични обеми, особено в акцизни стоки, и търговските вериги. Това обяви служебният финансов министър Асен Василев в интервю за bTV.

По неговите думи в момента приходната агенция е била концентрирана в по-маловажни, откъм финансов обем, бизнеси – като фризьорски салони, хлебопекарни, пазарите за плодове и зеленчуци и т.н.

Ние ги преориентираме натам, където са потенциалните големи щети за бюджета. Не да гоним фризьорски салони, а тези бизнеси, където една ревизия би открила голяма щета за бюджета“, каза Василев.

Според него системата по контрол и събиране на публичния ресурс е пробита и има течове навсякъде. „Или правилата са направени нарочно така, или инструкциите са такива, че държавата просто да имитира контролна дейност“, каза министърът.

Той е на мнение, че няма как да се стигне до натрупани неплатени задължения от 40-50 млн. лв., каквито бях разкрити миналата седмица, ако НАП си е вършела работата съвестно. „Знаем, че ако не си платиш данъците и осигуровките, НАП бързо реагира и започва да ги търси. За да се стигне до такова натрупваме или не е имало реакция, или е била затруднена тази реакция“, казва Василев.

Василев разказа, че в България има широко разпространена практика да се държат, поне на хартия, огромни касови наличности, въпреки че по закон в България не могат да се извършват кешови плащания над 10 000 лв. „Има 13 000 фирми с над 100 хил. в касата. Общите касови наличности са над 4 млрд. лв. Има фирма, тя се занимава със земекопна дейност, която има в касата си 32.7 млн. лв. Колегите от НАП ще проверят дали са там. Ако не са, ще проверят къде са. Това е много рискова фирма“, каза Василев.

Според него касовите наличности са предпоставка за корупция и купуване на гласове по изборите. „Знаете, че гласове се купуват с пари в кеш. И тези пари трябва да дойдат или от касите на фирмите, или от лични сметки. Надали има такива алтруисти, които да плащат от личните си сметки“, каза служебният финансов министър.

Той ще започне проверка и на Фонда на фондовете, който се оказва, че работи на загуба и предишното правителство му е превело извънредно над 20 млн. лв., които не са предвидени в Закона за бюджета. „Фондът е на загуба и Министерството на финансите трябва да го субсидира. ББР миналата година е на загуба 120 млн. лв. Да управляваш фонд и банка на загуба, е силно притеснително“, каза още Василев.

Коментари: 0