Intel очаква недостигът на чипове да продължи няколко години

Проблемът се усеща силно при производството на автомобили, но се прехвърля и върху потребителската електроника

Intel очаква недостигът на чипове да продължи няколко години

Снимка: Pixabay

1240 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Главният изпълнителен директор на Intel Corp заяви в понеделник, че може да отнеме няколко години, за да бъде разрешен глобалният недостиг на полупроводници. Това е проблем, който затвори някои линии за производство на автомобили и се усеща и в други области, включително потребителската електроника Пат Гелсингер каза на виртуална сесия на търговското изложение Computex в Тайпе, че тенденцията за работа и учене от дома по време на пандемията е довела до „цикъл на експлозивен растеж в полупроводниците“, който е натоварил глобално вериги за доставка.

Недостиг на чипове

Но докато индустрията е предприела стъпки за преодоляване на краткосрочните ограничения, все още може да отнеме няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на леярски капацитет, субстрати и компоненти“, каза той.

В друго интервю от средата на април Гелсингер каза пред The ​​Washington Post, че ще отнеме „няколко години“, за да се преодолее недостигът, и че компанията му планира да започне производството на чипове в рамките на шест до девет месеца за преодоляване на недостига в американските автомобилни заводи.

През март Intel обяви план на стойност 20 млрд. долара за разширяване на модерния си капацитет за производство на чипове, изграждане на две фабрики в Аризона и отваряне на своите заводи за външни клиенти.

„Планираме да се разширим и на други места в САЩ и Европа, като осигурим устойчива и сигурна верига на доставки на полупроводници за света“, каза Гелсингер, без да дава повече разяснения, посочва Reuters.

Плановете на Intel могат директно да предизвикат двете други компании в света, които могат да произвеждат най-модерните чипове - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) и южнокорейската Samsung Electronics Co Ltd. Двете доминират в производството на полупроводници, отмествайки центъра на тежестта от Съединените щати, където някога е била изобретена голяма част от технологията, в Азия, където сега се произвеждат повече от две трети от усъвършенстваните чипове.Подкрепи Economic.bg