НАП: Засега не се предвижда отсрочка за новите касови апарати

Окончателното решение ще вземе Министерството на финансите

НАП: Засега не се предвижда отсрочка за новите касови апарати
Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че не предвижда засега да даде отсрочка за въвеждането на новите касови апарати.

Към момента, според данните на данъчните, около 70% от бизнеса е въвел новите изисквания. Има и 30 000 нови апарати, които вече работят.

Окончателното решение по казуса обаче ще бъде на Министерството на финансите.

Според новата наредба всички търговци трябва да подменят фискалните си устройства или най-малкото - да пригодят софтуера си така, че оборотите им веднага да се отчитат в НАП в срок до края на март. В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно. 

От бизнеса обявиха, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина. Държавата заложи 6-месечен срок, който, ако не бъде променен, изтича в края на март. Ако държавата не даде още време, бизнесът плаши с протести и фалити на малки фирми.

От Българската петролна и газова асоциация пък обясниха, много бензиностанции може да спрат работа, защото при тях промените са две - веднъж на всички фискални устройства и на софтуера до 1 април, и веднъж до 1 юли, заради въвеждането на изискване за разбивка в цената на горивата, която да показва ДДС, акциз и надценката на бензиностанцията.
Коментари: 0