ЕК засича около 400 киберинцидента срещу себе си годишно

Те са най-често от Русия, Северна Корея и Китай, каза Красимира Богданова

ЕК засича около 400 киберинцидента срещу себе си годишно

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Органите, занимаващи се с киберсигурността на Европейската комисия (ЕК), засичат по около 400 инцидента срещу системите на институцията. Те идват най-често от хакери в Русия, Северна Корея и Китай. Това стана ясно от думите на Красимира Богданова ръководител Информационна сигурност на Генералния секретариат, Кабинетите на комисарите и на Европейския център за политически стратегии, Европейската комисия. Тя взе участие в международната конференция по киберсигурност Sofia CyberSec 2019. 

През изминалите 6 месеца са регистрирани руски прониквания, засегнати най-вероятно с темата за Brexit, посочи Богданова. През последните години не са били засечени успешни рансъмуер (ranwomware) атаки, но затова пък има много опити за троянски такива. Имало е също много от типа criptojacking (свързани с добив на криптовалути), а през последното тримесечие са засечени мощни DDoS атаки. 

Мотивите на атакуващите са различни, но най-големият проблем е свързан с изтичането на потребителски имена и пароли, стана ясно от думите на Красимира Богданова. Това е потвърждава факта, че най-слабата брънка във веригата на киберсигурността е човекът. „Сменяйте паролите си и ги правете по-сложни“, призова експертът. 

Относно публичните сфери, където европейските екипи по киберсигурност засичат нападения, най-често компрометирана е тази на здравеопазването. „Това е най-визираният и най-уязвим сектора, защото има много лични данни, от които групировките се интересуват, включително за да ги продават след това на черния пазар“, каза още Богданова. 

Мишени са също системи в сферата на енергетиката, транспорта, цифровата инфраструктура. Неотдавна е бил засечен пробив в аерокосмическата сфера, където се предполага, че Китай е извършил кибершпионаж.
Коментари: 0