Заводът за изтребителите F-16 за България е почти готов

Lockheed Martin ще произвежда в него и самолетите за Бахрейн и Словакия

Заводът за изтребителите F-16 за България е почти готов

Снимка: Lockheed Martin

4262 ~ 1 мин. четене
Новият завод в Грийнвил, Южна Каролина, в който ще бъде произвеждана бъдещата ескадрила изтребители F-16 Block 70 за България, е почти завършен, съобщи компанията производител Lockheed Martin. Заводът скоро ще започне производството на новите изтребители за Бахрейн, Словакия и други международни клиенти, сред които може да бъде и България.

„С напредването на процеса по придобиване на F-16 Block 70 България може да бъде сигурна, че ще получи доказана и иновативна самолетна система, която в продължение на десетилетия ще може да допринася към оперативната съвместимост на НАТО”, каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin.

От компанията обясняват, че F-16 Block 70 има вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители F-35 и F-22. Според тях тези изтребители са способно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО.

„Това решение ще допринесе за националната сигурност на България и ще предостави дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили. Компанията работи с правителствата на България и Съединените щати за очертаване на възможностите за намаляване на разходите в процеса на преговорите. В допълнение, Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България. Придобиването на F-16 Block 70 ще донесе реални ползи за страната, като подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост”, пишат от американския производител.
Подкрепи Economic.bg