Напрежението САЩ-Китай оцвети борсите в червено

Инвеститорите се насочиха към активи убежище, какъвто е златото

Напрежението САЩ-Китай оцвети борсите в червено

Снимка: Pixabay

616 ~ 3 мин. четене

Във вторник световните борси се оцветиха в червено поради икономическото напрежение между САЩ и Китай. Щатските ценни книжа претърпяха сериозно понижение, след като стана ясно, че новите по-високи мита върху внос на стоки от Китай влизат в сила към края на седмицата. Новината разочарова пазарните участници, които се надяваха, че публикациите за по-високи мита, пуснати от американския президент Доналд Тръмп са само тактика преди началото на преговорите във Вашингтон с представители от Китай.

В рамките на деня индустриалният индекс Dow Jones записа най-голямото си отрицателно движение от началото на годината, след като се понижи с близо 650 пункта, но коригира част от спада и завърши деня със загуба от 473.39 пункта до 25965.09.

Индексът S&P 500 изостана с 1.65% до 2884.05 пункта, докато Nasdaq се раздели с близо 2% от стойността си до 7963.76 пункта. Германският индекс DAX приключи деня с понижение до 12092.74 пункта, след като повечето европейски борси записаха сериозни загуби.

Един от най-губещите сектори беше банковият със спад от 2.6%, след като водещите европейски банки  Barclays, HSBC и Standard Chartered общо загубиха близо 3%. Италианската банка FinecoBank застана начело на губещите, след като акциите и поевтиняха с 7%.

На фона на негативните настроения инвеститорите се насочиха към активи убежище, какъвто е златото. Цената на ценния метал се изкачи с 0.31% до 1284.30 долара за тройунция, докато среброто се търгуваше при цена от $14.91.

Под въздействие на икономическата среда цените на петрола се понижиха, при което щатският лек суров петрол поевтиня до 61.38 долара за барел, докато сортът Брент приключи деня малко под $70.

Акцентите днес

Търговски отношения САЩ - Китай

През деня се очаква вицепремиерът на Китай Лю Хъ да пристигне във Вашингтон, за да се възобновят преговорите от Пекин, които министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин нарече "продуктивни". Изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че може да наложи по-високи мита върху вносните стоки от Китай внесоха напрежение върху пазарите, но се очаква в крайна сметка двете страни да стигнат до споразумение.

Инструменти на фокус

Toyota Motors

Акциите на автомобилният производител поскъпват от началото на годината, което ги изкачи над горната граница на низходящия канал. Възможно е тест на нивото на подкрепа около $115, но очакванията ни са за предимство на купувачите, които да закарат цената до следващото ниво на съпротива при $130. При по сериознен натиск от пазара и затваряне седмична графика под 115 ще говори за възобновяване на низходящото движение и насочване към долната граница на канала.

USD/CAD

Валутната двойка се търгува над 50 периодната средна с тенденция да тества линията на съпротива на възходящия канал. Стойностите на индикатора Стохастик подкрепят развитието на възходящо движение, при което в възможно за влизане в дълга позиция ако котировките преминат над 1.35. Има възможност за рязко отслабване на движението и обръщане на тренда при понижение под линията на подкрепа, което ще насочат котировките към 1.3350.

OilUS

Цените на петрола върнаха част от печалбите, като коригираха до 50 дневната плъзгаща средна, където с помощта на индикатора Стохастик се формира силна скрита дивергенция. Въпреки сигналът, според който цената на петрола трябва да възстанови възходящото си движение, може да видим опит за тестване на психологическото ниво 60. Сигнал за покупка ще имаме при повишаване на щатския петрол над 62.45 долара за барел.

Dow Jones

Индустриалният индекс се отдалечава от историческите максимуми, които достигна в края на месец април. Низходящото движение понижи Dow Jones под 50 дневната средна и психологическото ниво при 26000 пункта. Индикаторът Стохастик ни дава сигнал за продажба, при който се очаква задълбочаване на корекцията до 25000 пункта, където се намира първото сериозно ниво на подкрепа.

Коментари: 0