НАСА обяви края на марсохода Opportunity

Космическият апарат надмина всички очаквания

НАСА обяви края на марсохода Opportunity

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) официално обяви края на мисията на марсохода Opportunity, на който тази сутрин са били изпратени последните команди.

Космическият апарат кацна на „Червената планета“ през януари 2004 г. Плановете бяха  Opportunity да работи три месеца, но марсоходът надмина всички очаквания, работейки до 10 юни 2018 г. Тогава той спря не заради техническа повреда или заради човешка грешка, а защото условията на Марс го принудиха – апаратът затъна в пясъци и не оцеля през следващата марсианска зима.

Припомняме, че през юни 2013 г. апаратът потвърди откритата по-рано от марсохода Curiosity теза, че на Марс е имало вода, която е подходяща за живи организми. Тези заключения бяха направени въз основа на анализа на глинести минерали на ръба на кратера „Индевър”. По-стари изследвания на „Червената планета“ показаха, че водата там се отличава с изключително висока соленост и киселинност. През март Curiosity направи снимки, които показват, че природната среда на планетата в древни времена е била подходяща за живот, а водата е била почти чиста и неутрална.

Opportunity също така постави нов рекорд по изминато разстояние върху друго небесно тяло. Последното беше от 1973 г. и се държеше от съветския лунен апарат „Луноход 2“, който измина 39 км върху естествения спътник на Земята. Американският марсоход успя да измине 45 км.

Коментари: 0