Пирати хакнаха Apple и пускат нелегални приложения за iPhone

Става дума за популярни апликации като Spotify, Angry Birds, Pokemon Go, Minecraft

Пирати хакнаха Apple и пускат нелегални приложения за iPhone
1736 ~ 2 мин. четене
Софтуерни пирати са "похитили" технология на Apple Inc и разпространяват хакнати версии на популярни приложения за iPhone като Spotify, Angry Birds, Pokemon Go, Minecraft и други, съобщи Ройтерс.

Незаконните дистрибутори на софтуер като TutuApp, Panda Helper, AppValley и TweakBox са намерили начини да използват цифрови сертификати, за да получат достъп до програма, въведена от Apple, чрез която да разпространяват бизнес приложения , без да преминават през строго контролирания App Store на Apple.

Използвайки така наречените корпоративни сертификати за разработчици, тези пиратски операции предоставят на потребителите модифицирани версии на популярни приложения, които им позволяват да свалят музика без реклами и да заобикалят таксите и правилата в игрите, лишавайки Apple и законните производители от приходи.

По този начин дистрибуторите на пиратски приложения нарушават правилата на програмистите на Apple, които позволяват на приложенията да се разпространяват сред широката публика чрез App Store. Изтеглянето на модифицирани версии нарушава условията за ползване на почти всички основни приложения.

Apple няма начин да проследява разпространението на тези сертификати в реално време или разпространението на неправомерно модифицирани приложения на своите телефони, но може да отмени сертификатите, ако установи злоупотреба.

„Разработчиците, които злоупотребяват с нашите корпоративни сертификати, са в нарушение на Споразумението за програмата на Apple Developer Enterprise и ще прекратим сертификатите им, а ако е подходящо, те ще бъдат премахнати напълно от нашата програма за разработчици“, заяви говорител на Apple. "Ние непрекъснато оценяваме случаите на злоупотреби и сме готови да предприемем незабавни действия."

След като Ройтерс първоначално се свърза с Apple за коментар миналата седмица, някои от пиратите са били забранени от системата, но в рамките на няколко дни те са използвали различни сертификати и отново са действали, допълва агенцията.

Apple обяви, че ще изисква двуфакторна автентификация - използване на код, изпратен до телефон, както и парола - за влизане във всички акаунти на разработчици до края на този месец, което може да помогне за предотвратяване на злоупотребата със сертификати.

Разработчиците на приложенията Spotify Technology SA, Rovio Entertainment Oyj и Niantic Inc също вземат мерки.

Spotify отказа да коментира въпроса за модифицираните приложения, но доставчикът на стрийминг музика каза по-рано този месец, че новите условия на услугата ще премахнат потребителите, които „създават или разпространяват инструменти, предназначени да блокират реклами“ в услугата.

Rovio, производителят на играта Angry Birds, заяви, че активно работи с партньори, за да се справи с нарушението „в полза както на нашата общност от играчи, така и на Rovio като бизнес“.

Niantic, която прави Pokemon Go, каза, че играчите, които използват пиратски приложения, които позволяват измама в играта, редовно биват банвани за нарушаване на условията за ползване. 
Microsoft Corp, която притежава играта Minecraft, отказа да коментира.

Не е ясно колко приходи "крадат" пиратските дистрибутори от Apple и легитимните производители на приложения.

TutuApp предлага безплатна версия на Minecraft, която струва $ 6.99 в App Store на Apple. AppValley предлага версия на безплатната стрийминг музикална услуга на Spotify, чиито реклами са отстранени.
Подкрепи Economic.bg