Nasdaq достигна исторически максимум

Американският петрол поевтиня с 0.35% до малко над 70 долара за барел, докато сорта Брент поскъпна с 0.35%

Nasdaq достигна исторически максимум
428 ~ 3 мин. четене
Основните световни индекс възстановиха възходящото си движение, като покриха загубите от сряда. В началото на сезона на финансовите отчети някои от най-големите имена в технологичния сектор изпратиха индекса Nasdaq Composite до исторически максимум при 7 823.92 пункта, след като Facebook и Amazon също достигнаха рекордни нива. Индексът Dow Jones напредна с 224.44 пункта до 2 4924.89, като най-добре представилите се компании бяха Cisco Systems и Intel. S&P 500 нарасна с 0.87% до 2 798.29 пункта с ръст на технологичния сектор от 1.8 на сто.

В Европа повечето борси и сектори завършиха деня на положителна територия. Най-добре се представи медийният сектор, който се повиши с близо 2.3%. По-рано през деня правителството на Великобритания разчисти пътя на медийния гигант Twenty-First Century Fox за закупуване на европейската платформа за платена телевизия Sky. Акциите на компаниите от здравеопазването също записаха добри резултати след ръста на немския фармацевтичен производител на опаковки Gerresheimer. Отражение на европейските пазари направи индексът DAX, който се повиши с 0.61% до 12 609.85 пункта, докато лондонското FTSE 100 се изкачи с 0.78% до 7 692.04 пункта.

През изминалия ден ценната на златото се изкачи до 1 247.05 долара за трой унция, след като възобновяване на търговските отношения между САЩ и Китай насочи част от инвестициите към актива-убежище. Другата ценна суровина – петролът поевтиня с 0.35% до малко над 70 долара за барел, докато сорта Брент поскъпна с 0.35%.

Търговски баланс на Китай

В малките часове на деня Китай публикува данни за търговския си баланс за месец юни. Докладът показа, че търговския излишък на страната се е увеличил на 27.2 млрд. долара за миналия месец от 24.9 млрд долара. Износът се е покачил с 10.2% спрямо година по-рано, а вносът е нараснал с 22.0%.

Финансови отчети за Q2 на 2018

В края на седмицата започва сезонът на финансови отчети за второ тримесечие на годината, като своите отчети ще публикуват големите щатски банки J. P. Morgan Chase, Citigroup и Wells Fargo.

Инструмент на фокус - Wells Fargo

В сряда бяха публикувани финансовите отчети на холдинговата група Burberry, които разочароваха анализаторите. Слабите данни оказаха натиск върху цената, която поевтиня с 4.05%. Спадът изпрати акциите под нивото на подкрепа от 50-дневната средна, което дава възможност за формиране на по-сериозна корекция на цената до 1 800. Ако цената бъде подкрепена в долните граници на зоната на подкрепа и се изкачи над 2 100,  това може да е сигнал за възобновяване на възходящия тренд и да бъде добра възможност за покупка.

USD/CHF

След като щатският долар доминираше над швейцарския франк, известно време валутната двойка консолидираше в рамките на тренд продължаващ модел триъгълник. Пробивът над линията на съпротива ни дава сигнал за възстановяване на възходящия тренд, но за потвърждение е препоръчително да се изчака поскъпване над локалния максимум при 1.0050.

Bund

Немските ДЦК се движат в слаб възходящ тренд от средата на юни, което смятаме, че е период на консолидация, след който очакваме засилване на движението. Ще следим за пробив на някои от граничните нива на канала, което ще ни насочи за бъдещото развитие на Бунда. Индикаторът RSI показва сравнително равновесие между търсене и предлагане, затова е добре да приложим потвърждение на пробива преди влизане в позиция.

CAC 40

На 4-часова времева рамка френският индекс показва низходящо движение, което е на път да бъде обърнато при пробив над линията на съпротива. Последното отскачане от 50-периодната средна засили възходящото движение, което очакваме да получи достатъчно подкрепа, за да формира устойчиво движение към нивата около 5 600  - 5 650 пункта.
Подкрепи Economic.bg