Nasdaq достигна нови върхове

Американският индекс беше подкрепен от силното представяне на Apple след годишната си световна конференция на разработчиците

Nasdaq достигна нови върхове

Снимка: Pixabay

384 ~ 3 мин. четене

Nasdaq Composite достигна нови върхове във вторник, поведен от технологичните компании. Apple нарасна с 2.1% и достигна нови рекордни цени на акциите, след като компанията направи изявление на годишната си световна конференция на разработчиците. Гигантът представи своята най-нова версия на iOS, като също така заяви, че новите Mac компютри ще използват процесори създадени от Apple, вместо Intel. Други технологични имена също повдигнаха индекса. Amazon достигна до най-високите си стойности след като се покачи с 1.9%, а Facebook нарасна с 1.3%.

Nasdaq Composite се покатери с 0.7% и затвори сесията на ниво от 10 131, което беше осмата поредна сесия на зелено за индекса. Dow Jones от своя страна се покачи с 131 пункта до 26 155, докато S&P 500 приключи сесията с 0.4% по-високо до 3 131. Възходящото движение на индексите беше стимулирано от изказването на Доналд Тръмп, че съществуващата търговска сделка с Китай продължава да е в сила. Също така търговският съветник на Белия дом, Питър Наваро, поясни, че търговската сделка между двете страни не е приключила.

Европейските акции се покачиха във вторник, след като добри икономически новини за PMI (индекс на активността в производствения сектор) бяха представени. Немският индекс DAX се покачи с 260 пункта, или 2.13%, до 12 523, докато FTSE прибави 75 пункта към стойността си и приключи сесията на ниво от 6 320. Петролът падна във вторник, тъй като нарастващият брой на нови случаи на COVID-19 предизвикаха отново страх в търсенето. Фючърсните контракти на WTI и Brent се понижиха с около 2%.

Цените на златото се покачиха до най-високата си стойност от октомври 2012 г., след като покупателната стойност на долара спадна. Спот курсът на златото спрямо USD се покачи с 0.76%.

Акценти днес

Икономически данни – Германия

Днес ще бъдат публикувани данни от IFO Института за икономически изследвания за бизнес климата в Германия. Индексът оценява текущия немски бизнес климат, като също така измерва очакванията за следващите шест месеца. Той е съставен индекс, базиран на проучвания от производители, строители, търговци на едро и дребно. Също така по-късно през деня ще получим информация за запасите на лек суров петрол в САЩ.

Инструмент на фокус - Alliance Data Systems

Акциите образуваха възходящ тренд след разпродажбите около пандемията от коронавирус. За моменти цената премина 100 периодната експоненциална средна, но не успя да се задържи над нея, като сега цената отново се намира около тренд линията, давайки ни добра перспектива за пласиране на дълга позиция в добро взаимоотношение риск / печалба и цел 60 USD.

GBP/USD

Валутната двойка е на път да навлезе в зона на съпротива, след като линиите на бавния Стохастик се пресякоха, давайки ни сигнал за край на низходящото движение. Зоната е образувана от 200 ЕМА и два предходни върха.  Ако цената не успее да се задържи над зоната, ще имаме основание за пласиране на къса позиция.

XAU/USD

Цените на златото се покачиха до най-високата си стойност от октомври 2012 г., след като покупателната стойност на долара спадна. Цената отскочи от 200 периодната експоненциална средна и успешно проби върха поставен средата на май. Индикаторът RSI не дава сигнал, че  цената навлиза в  прекупена територия.

Australia 200

Индексът се намира в трендови канал от средата на май, като пресича многократно 50 периодната пълзяща средна. Цената достигна горната граница на канала, която съвпадна с психологическото ниво от 6000, от което последва корекция на възходящия импулс.

Подкрепи Economic.bg