Студентите от ЕС ще плащат по-високи такси за английските университети

Те ще влязат в сила за академичната година 2021/22 заради Brexit

Студентите от ЕС ще плащат по-високи такси за английските университети

Снимка: Unsplash

3506 ~ 2 мин. четене
Студентите от Европейския съюз, които искат да учат в университет в Англия догодина, ще трябва да плащат по-високи такси заради промени във финансирането, въведени в резултат на Brexit, обяви британското правителство, цитирано от Euractive. Мярката не важи за учебните заведения в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. 

"След решението ни да напуснем Европейския съюз, гражданите на ЕС, държавите от ЕИП (Европейското икономическо пространство) и швейцарски граждани вече няма да имат право на такса за жилище и за курсове за академичната година 2021/22“, заяви министърът на висшето образование Мишел Донелан.

Досега гражданите на ЕС се възползваха от същия статут като британските студенти, които могат да вземат заеми от правителството за покриване на такси до 9 250 британски лири (10 212 евро) годишно за редовен бакалавърски курс.

Другите чуждестранни студенти не отговарят на условията за заем и таксите им често са много по-високи, като те достигат до 36 065 британски лири за най-скъпия курс в Оксфордския университет.

Промяната няма да засегне граждани на ЕС, ЕИП или Швейцария, които вече са се заселили във Великобритания, тъй като права бяха защитени при споразумение за развод между Лондон и Брюксел преди Brexit на 31 януари.

Това няма да се отрази и на студентите, които започват курсове през учебната 2020/2021 г., благодарение на преходния период след Brexit, който продължава до декември, заяви Донелан в писмено изявление до парламента.

Ирландските студенти също ще бъдат освободени поради специалния имиграционен статус на всички ирландски граждани във Великобритания.

Много студенти от ЕС учат във Великобритания, както и много британски – в държави от ЕС, като част от европейската програма Еразъм.

Лондон казва, че иска да продължи да участва в тази програма, но подробностите все още са въпрос на преговори с Брюксел като част от по-широкото споразумение за бъдещите отношения на Блока с Острова.
Подкрепи Economic.bg