Volkswagen преговаря за рент-а-кар гиганта Europcar

През 2006 г. германският автмобилостроител продаде френската компания за 3.32 млрд. евро

Volkswagen преговаря за рент-а-кар гиганта Europcar

Снимка: Pixabay

488 ~ 2 мин. четене

Германската Volkswagen AG води преговори за придобиване на френската фирма за наемане на автомобили Europcar Mobility Group, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници. Те отбелязват, че интересът е предварителен, а германската група планира да извърши цялостен одит и оценка на актива. 

През 2006 г. Volkswagen продаде Europcar за 3.32 млрд. евро като част от своята програма за намаляване на разходите.

Сега планираното придобиване ще дойде в момент, в който Europcar се бори да се справи с икономическия спад в резултат на пандемията от COVID-19, която спря пътуванията по света и намали търсенето на коли под наем.

Пазарната капитализация на компанията за коли под наем е 390 млн. евро, а нетният дълг в края на март възлиза на повече от 1 млрд. евро. Този проблеми беше съобщен още през есента на 2019 г. Както Bloomberg писа, през ноември мажоритарният собственик Eurazeo направи „стратегически преглед“, за да продаде целия или част от своя дял. Тогава пазарната стойност на компанията беше оценена на 660 млн. евро.

Нова сделка за Europcar ще позволи на Volkswagen да го изкупи със значителна отстъпка от 3.32 млрд. евро спрямо продажбата преди 14 години.

Europcar е една от най-големите компании за отдаване на коли под наем в Европа. Основана е в Париж през 1949 г. Тя има свои представителства, франчайзополучатели и партньори в повече от 145 държави, включително в България. Собственик на марката Europcar е инвестиционната компания Eurazeo.

Volkswagen, Apollo и Eurazeo, които в момента притежават близо 30% от Europcar, отказаха коментар.

Europcar вероятно се надява да избегне съдбата на американската партньорска компания Hertz Global Holdings Inc, която подаде молба за защита от фалит през май, пише още изданието.

Подкрепи Economic.bg