Националистите в ЕС готвят обединение

Някои от най-видните евроскептици се събират на конференция в Германия

Националистите в ЕС готвят обединение

Най-видните националисти и евроскептици в Европейския съюз подготвят съюз помежду си. Те събират на конференция в Германия, където ще обсъдят общи позиции за бъдещето на държавите си и блока, съобщава AFP.

Във форума ще участват лидерът на крайнодесния Национален фронт и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен, съпредседателката на германската дясна популистка партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри, холандският лидер на антиислямистката „Партия на свободата“ Герт Вилдерс, италианецът Матео Салвини от Северната лига и Харалд Вилимски, генерален секретар на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Конференцията „Свобода за Европа“ ще се проведе на 21 януари в западния германски град Кобленц. Тя е организирана от групата в Европейския парламент „Европа на нациите и свободите“. Тази крайнодясна група е учредена през 2015 г., а Марин Льо Пен е неин съпредседател.

Очаква се на форума да бъде договорен съюз между Националния фронт и „Алтернатива за Германия“. Досега двете формации не можеха да постигнат единодействие заради силно различаващите им се икономически програми.

Двете крайнодесни партии натрупаха сериозна популярност в държавите си и ще играят много важна роля на предстоящите избори. Марин льо Пен е кандидат за президент на Франция и се очаква да стигне поне до балотаж.  

Антиислямски настроената „Алтернатива за Германия“ постига добри резултати на местни избори от 2015 г., възползвайки се от тревогите на част от германците от масовото пристигане на бежанци. В момента партията получава около 15% подкрепа в проучванията за парламентарните избори в края на септември. Макар и в опозиция, тя със сигурност ще играе важна роля в Бундестага.

Коментари: 0