Неапол забрани движението на автомобили в центъра

Градът последва примера на Рим и Милано

Неапол забрани движението на автомобили в центъра
560 ~ 1 мин. четене
Италианският град Неапол забрани движението на автомобили в централната си част в определени часове от денонощието, следвайки примера на Рим и Милано, които направиха това миналата седмица. 

Рязкото ограничаване на автомобилния трафик в градовете идва в отговор на натрупването на твърде голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха в национален мащаб. Това отчасти се дължи и на сухата зима. По този начин италианските власти искат да се преборят със замърсяването на въздуха, което създава сериозни заплахи за здравето на гражданите. 

Кметът на Неапол Луиджи де Магистрис издаде указ със срок 8 януари, в който се предвижда ограничаването на отоплението в някои обществени сгради. 

Италианският министър на околната среда обеща да бъдат заделени 12 млн. евро за справяне със замърсяването и призова всички остарели отоплителни системи да бъдат модернизирани, предава GreenTech.

Някои от властите в Италия забраниха традиционните новогодишни фойерверки, позовавайки се на опасения от замърсяване на въздуха. 
Подкрепи Economic.bg