Недостигът на работници спря икономическото възстановяване на Острова

Въпреки това въздушният сектор отбелязва драстично покачване

Недостигът на работници спря икономическото възстановяване на Острова

Снимка: Pixabay

1156 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономическото възстановяване на Великобритания от блокировките през зимата заради коронавируса практически спря през юли, въпреки че ограничителните мерки започнаха да отпадат още през май и юни, на фона на спада в продажбите на дребно и недостига на работна сила, съобщава The Guardian.

Службата за национална статистика (ONS) съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил само с 0.1% през юли спрямо месец по–рано. БВП е по-нисък от прогнозата за растеж от 0.6% на икономистите от City.

Активността в сектора на услугите, която представлява 80% от икономиката, не отбелязва общ растеж през месеца, показват данните.

Нарастващите разходи и недостигът на суровини предизвикаха спад в строителния сектор, докато производството остана като цяло равномерно, тъй като през юли фирмите се бореха да запълнят свободните работни места на фона на липса на подходящи кандидати и намален брой работници от ЕС, се казва в доклада на ONS.

Алпеш Палеха, водещ икономист в лобистката група на CBI, заяви, че са необходими временни и целенасочени намеси от правителството, за да се даде възможност на бизнеса „да държи вратите си отворени“, включително облекчаване на миграционните правила след Брекзит, за да се помогне на компаниите да наемат работници. След като Великобритания излезе от ЕС всички желаещи да работят на Острова трябва да кандидатстват за работна виза, с която могат да работят и пребивават в страна за определен период.

Последните данни показват, че британската икономика остава с 2.1% под нивото си от преди пандемията. Като цяло БВП е нараснало  с 3.6% през трите месеца до юли 2021 г. Забавянето предвещава връщане към по-умерени темпове на растеж, след като засиленото търсене след отмяната на последните ограничения през пролетта стимулира икономическия растеж до почти 5% през второто тримесечие.

Въпреки не толкова положителните данни за миналия месец във въздушния транспорт се наблюдава значителен ръст от 118%. Това се дължи на т.нар. „светофарна система“ на Великобритания, която класифицира страните от цял свят в зоната на опасност по разпространение на коронавируса, която дава бърза и ясна оценка на тяхното състояние. По този начин всяка седмица правителството преглежда данните и изготвя списък с разрешени и забранени зони за полет. Въпреки това обаче производството в сектора остава 77% под нивата преди COVID.

Канцлерът Риши Сунак заяви, че е убеден, че британската икономика ще продължи да се възстановява от пандемията.

„Възстановяването ни е в ход благодарение на успеха на внедряването на ваксинацията и пътната карта за разхлабване на мерките“, казва той.

Подкрепи Economic.bg