Недостигът на торове вещае криза с храните

За продоволствена криза предупреди главният изпълнителен директор на норвежката компания Yara International

Недостигът на торове вещае криза с храните

Снимка: Pixabay

1756 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Глобален недостиг на изкуствени торове повишава цените на хранителните продукти и заплашва по-бедните държави с криза. Високите цени на природния газ повишават разходите за производство на торовете. Това се отразява на цените на храните в световен мащаб, предупреди Свеин Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на норвежката компания за торове Yara International.

Плашещото е, че сме изправени пред продоволствена криза и уязвимите хора са засегнати много тежко", каза Холсетер пред BBC.

Yara е била принудена да ограничи част от производството си заради по-високите цени на газа, което е довело до недостиг. Развиващите се страни ще бъдат засегнати най-тежко от недостига, на фона на намаляващата реколта и растящите цени на хранителните продукти.

Това се отразява на цените на хранителни продукти в цял свят и удря по джоба много хора. За някои хора обаче, най-вече в развиващите се държави, е въпрос на живот и смърт", сподели директорът на Yara International.

Ограничените наличности на изкуствени торове ще повлияят на фермерите в развиващите се страни, защото селскостопанските производители няма да могат да засаждат толкова ефективно. Това ще ограничи реколтата им. Фермерите използват изкуствени торове, за да подобрят реколтата си от култури, като царевица, рапица и пшеница. Процесът на създаването на амоняк, който присъства в много торове, в момента разчита на хидроенергия или природен газ.

Според Холсетер увеличението на цените на газа е предизвикано от няколко фактора, които са увеличили търсенето. Такива са отключването на икономиките по време на пандемията и намаляването на вятъра или дъжда за енергия от възобновяеми източници. Това е довело до рязко покачване на разходите за производство на изкуствени торове, като цената на амоняка - продуктът, който Yara International произвежда, скочи с 255% през2021 г.

Изпълнителният директор на Yara определи ситуацията като „много нестабилна“ и призова за подкрепа и финансиране за Световната програма за храни, „за да се избегне гладът в огромен мащаб“. Компанията е дарила 40 000 тона изкуствени торове през миналата година, благодарение на което малки ферми в Източна Африка са утроили реколтата си. "Това говори много за ефекта, който торовете могат да оказват," обясни Холсетер.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg