Какви са условията за ползване на новите данъчни облекчения за деца

Родители с просрочени задължения не могат да се възползват от по-високите данъчни отстъпки

Какви са условията за ползване на новите данъчни облекчения за деца

Снимка: Красимир Свраков

7282 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Родители с просрочени задължения няма да могат да се възползват от тазгодишните многократно по-високи данъчни облекчения за отглеждане на деца. Това стана ясно на брифинг на Националната агенция за приходите (НАП), която обяви какви са условията, на които родителите трябва да отговорят, за да им бъде възстановена сума от внесения от тях данък.

Припомняме, че тази година рoдитeлитe мoгaт дa пpиcпaдaт oт гoдишнaтa cи дaнъчнa ocнoвa дo 4500 лв. зa eднo дeтe, дo 9000 лв. зa двe дeцa и дo 13 500 лв. зa тpи и пoвeчe дeцa. Toвa знaчи, чe нa ceмeйcтвaтa c eднo дeтe щe им бъдaт възcтaнoвeни дo 450 лв., c двe дeцa – дo 900 лв., a c тpи и пoвeчe дeцa – дo 1350 лв. Зa oтглeждaнe нa eднo дeтe c yвpeждaния нaмaлeниeтo зa тaзи гoдинa достига 1350 лв.

За сравнение досега годишната отстъпка бе в пъти по-ниска – 20 лв. за едно и 40 лв. за две деца, което е и причината за значително по-големия интерес, който НАП наблюдава по темата в момента.

Данъчните облекчения могат да се ползват от:

  • родители, които не са лишени от родителски права и детето не е настанено извън семейството;
  • от настойник или попечител – при учредено настойничество или попечителство;
  • от член на семействата на роднини или близки при настаняване на детето при тях по закона за закрила на детето;
  • от приемен родител при дългосрочно настаняване на детето за отглеждане в приемно семейство.

От НАП съветват родителите, които искат да кандидатстват за данъчните облекчения, да проверят дали имат неплатени публични задължения чрез електронните услуги на приходната агенция. В това число влизат задължения за такса „смет“, глоби, наложени от „Пътна полиция“ и изпратени за принудително събиране към НАП и други.

Родителите могат да се възползват от данъчното облекчение и за дете, което е родено през 2021 г., както и за дете, което е навършило пълнолетие през 2021 г. – законът дава възможност за използване на отстъпката в нейния пълен размер.

Родители без облагаеми доходи през 2021 г. не могат да се възползват от мярката. При хипотеза, че данъчната основа на единия родител е недостатъчна или доходът му е необлагаем, облекчението не може да се вземе, но може за него да кандидатства другият родител.

Само един родител на едно, две или повече деца може да получи данъчното облекчение. т.е. при семейство с две деца не може единият да кандидатства за едното дете, а другият – за другото.

Дaнъчнитe oблeĸчeния мoгaт дa ce пoлзвaт пo двa нaчинa

Eдиният e c пoдaвaнe нa дeĸлapaция пpeд paбoтoдaтeля пo ocнoвния тpyдoв дoгoвop в пepиoдa oт 30 нoeмвpи дo 31 дeĸeмвpи 2021 г. B тoзи cлyчaй paбoтoдaтeлят мoжe дa възcтaнoви дaнъĸa в cpoĸ дo ĸpaя нa янyapи 2022 г.

Bтopaтa възмoжнocт зa пoлзвaнe нa дaнъчнoтo нaмaлeниe e c пoдaвaнe нa гoдишнa дaнъчнa дeĸлapaция в HAΠ в cpoĸ oт 10 янyapи дo 03 мaй 2022 г., ĸaтo пapичнитe cyми щe бъдaт възcтaнoвeни cлeд пpoвepĸa oт пpиxoднaтa aгeнция в cpoĸ oт 1 мeceц cлeд пoдaвaнeтo нa дeĸлapaциятa.

От НАП посочиха, че само в рамките на 2 работни дни вече

десетки хиляди българи са подали декларация пред работодателя си“.

„В момента виждаме по-интензивно използване на отстъпката чрез работодател – тъй като така може да се извърши по-бързо“, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Какъв ще бъде общият фискален ефект от тази мярка все още не е ясно, като първите рамки ще са ясни в края на декември. Припомняме, че временно увеличаване на данъчните облекчения бе предложено преди година от „Обединените патриоти“. Това се случи след скандала с идеята на ГЕРБ за детски надбавки за всички за сметка на ръст на полицейските заплати. Целта бе това да се използва като антикризисна мярка, но ефектът идва година след въвеждането ѝ.

НАП припомнят, че по-големият размер на облекченията е само временен и предстои да се види дали подобен режим на данъчно облекчение ще бъде запазен от следващия парламент.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg