Немските университети стават все по-атрактивни

В Германия повече младежи намират правилиния път за своето образование

Немските университети стават все по-атрактивни
Автор: Михаил Михайлов

Въпреки че университетите в Германия не се намират сред най-елитните висши учебни заведения в света, тенденцията е за привличане на голям брой чуждестранни студенти. Интерес към добиване на образование в немските университети демонстрират и много американски младежи, съобщава сайта The economist.

 Един поглед към световните класации на университети показва, че нищо не се е променило през последните години. Станфорд, Кембридж, Оксфорд, MIT и няколко други англоговорящи кампуси остават на върховите позиции. Германските университети са принудени да се борят с именитите си конкуренти в трудни условия – голям брой дарения, знаменити професори и силна селективност при приема на най-популярните висши училища.

Въпреки реформите в образователната система от последните десетина години германците все още имат много проблеми за разрешаване, най-вече с базите си. В повечето лекционни зали видимостта е сериозно затруднена, което пречи на студентите да осъществят близък визуален контакт с лекторите.

Само два немски университета намират място в топ 50, като това са Ruprecht-Karls-University в Хайделберг и Ludwig-Maximilians-University в Мюнхен. Сред първите 200 обаче по-малките образователни институции търпят сериозно подобрение, като взети заедно те са подобрили класирането си с цели 250 позиции за последната година.

В Германия по последни данни има 443 висши учебни заведения и над 15 800 специалности. Обучението в държавните университети и висши учебни заведения е безплатно във всичките 16 федерални провинции. Заплаща се символична семестриална такса, която включва безплатно ползване на градския транспорт в града и близките околности, в някои от случаите и до съседни градове или в цялата провинция, както и други социални придобивки.

Философията на немското висше образование гласи, че преподавателите и студентите трябва да бъдат партньори в ученето, като преподаването и научните изследвания са неразделни. Тази пътеводна теория съществува паралелно с академичните науки от 1810 г., когато Вилхем фон Хумболт основава първото висше училище в страната. Първоначално то се нарича Берлински университет, като по-късно приема името Университет „Фридрих-Вилхелм“, за да добие настоящето си наименование - Хумболтовият университет на Берлин, през 1949г.

Коментари: 0