40 000 работят без регистрация като земеделски производители

От следващата година тя ще бъде задължителна за всеки, който иска подпомагане от държавата, заяви министърът на земеделието и храните

Десислава Танева:

40 000 работят без регистрация като земеделски производители
"Бях изненадана от недоволството на тютюнопроизводителите", заяви министърът на земеделието и храните пред журналисти по време на дискусията "ДА на българското" в рамките на кампанията "Коледата безопасна", организирана за осма поредна годината от вестник "Стандарт", предаде Kmeta.bg.

Министърът обясни, че са водени поредица от разговори с производители и представители на бранша. "Държавата не може да гарантира точна цифра, но новите правила ще въведат режим на информираност на изкупувачите и се надявам това да повлияе положително на пазара", отвърна Танева на исканията на производителите за държавна намеса в изкупните цени. 

"Това, което е заложено в Бюджет 2015 за производителите е ставките за подкрепа за следващата година да бъдат запазени. Това, което зависи от държавата, е направено", допълни Танева. Министърът на земеделието и храните,  обаче, предупреди, че националните доплащания до 2020 г намаляват и не може да се разчита на увеличена подкрепа. 

"Затова производителите трябва да преценят сами дали ще бъде задоволителна за тях тази подкрепа или да се пренасочат към оперативната програма "Развитие на селските райони", чрез която могат да изберат алтернативна дейност", посъветва Десислава Танева. Най-големи трудности обаче продължава да създава минималният осигурителен доход. 

"Министерството изказа своите опасения и несъгласие още като се предстви бюджета на първо четене. Имахме намерение на второ четене да проведем повторно обсъждане, за да стигнем до споразумение, което ще бъде поносимо за всички страни. Считаме, че въвеждането на новия осигурителен доход е наистина тежка мярка за дребните производители, имайки предвид, че изпращаме една от най-тежките земеделски години. Освен това от следващата година от 1 март, когато започва кампанията за подаване на заявленията за подпомагане вече трябва всеки заявител да има регистрация като замеделски производител. Близо 40 000 лица, които до момента нямат такава, ако желаят да получат подкрепа трябва да си направят регистрация като земеделски производител. Най-вероятно липсата на тази регистрация се крие в неплащането на съответните данъци и за да не бъде голяма осигурителната тежест. Мисля, че е добре увеличението й да стане в един по-късен етап", заяви министър Танева.
Коментари: 0